Hagenaren niet meer vervolgd voor diefstal uit justitiepaleis Brussel

DEN HAAG - Twee Hagenaren die werden verdacht van een inbraak in het Paleis van Justitie in Brussel gaan hiervoor vrijuit. De Haagse rechtbank heeft vrijdag bepaald dat het Openbaar Ministerie (OM) haar recht op vervolging van de mannen hiervoor heeft verspeeld.

Het Openbaar Ministerie verdacht een 26-jarige Hagenaar en een 24-jarige Hagenaar van de inbraak. Ze zouden in maart 2015 valse geldbiljetten uit het gerecht in de Belgische hoofdstad hebben gestolen.

Het ging om 55 bundels met nagemaakte Britse ponden en Zwitserse Franken. Verder zouden ze er vandoor zijn gegaan met laptops, en computerspelen.

Slepende zaak

De rechtszaak tegen de twee mannen sleept zich al enkele jaren voort. In 2018 legde de rechtbank de zaak stil om het Openbaar Ministerie de gelegenheid te geven om met een verzoek van de Belgische justitie op de proppen te komen. Daarin zou het Nederlandse OM verzocht zijn om de strafzaak tegen de Hagenaren over te nemen.

De advocaten van beide verdachten vonden toen al dat het Openbaar Ministerie haar recht verspeeld had om beide Hagenaren te vervolgen voor de inbraak in het Belgische gerecht.

Recht op vervolging verspeeld

Twee weken geleden was er een nieuwe zitting in de zaak. De advocaten klaagden toen dat er opnieuw geen voortgang was in het onderzoek. De rechtbank zou het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moeten verklaren, wat erop neerkomt dat de strafzaak gestopt moet worden.

Vrijdagmiddag maakte de rechtbank bekend dat het verzoek van de advocaten is ingewilligd voor wat betreft de diefstal uit het Paleis van Justitie in Brussel. De rechtbank heeft hiertoe mede besloten vanwege 'de houding van het Openbaar Ministerie'.

Deel dit artikel: