'Schrappen ontslagboete leidt in Den Haag tot dubbel zoveel werklozen'

Onder meer de horeca is zwaar getroffen door het coronavirus
Onder meer de horeca is zwaar getroffen door het coronavirus © ANP
DEN HAAG - Het schrappen van de ontslagboete leidt in Den Haag tot dubbel zoveel werklozen. Die voorspelling deed wethouder van Sociale zaken en werkgelegenheid Bert van Alphen (GroenLinks) in Spuigasten bij mediapartner Den Haag FM.
Het kabinet maakte woensdag bekend dat ondernemers vanaf juni geen boete meer krijgen als zij personeel ontslaan terwijl zij loonkostensubsidie ontvangen. De grootste bond van het land, de FNV, noemde de stap van het kabinet 'ondoordacht en contraproductief'. Ook vakbond CNV noemt het schrappen van de ontslagboete de verkeerde beslissing. 'Alle sluizen richting een recordaantal werklozen staan nu open', zei voorzitter Piet Fortuin. Ook de Haagse wethouder Van Alphen waarschuwt daar nu dus voor.
'Ik verwacht dat we er als gemeente flink wat last van gaan krijgen', zei de wethouder in het Haagse politieke radioprogramma op Den Haag FM. 'Ik verwacht dat er een verdubbeling zal ontstaan van het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Het schrappen van de ontslagboete kan tot gevolg hebben dat er eerder mensen ontslagen worden die anders binnengehouden zouden worden.'

Werkgelegenheid juist behouden

Maar de gedachte van minister Wouter Koolmees (D66) is dat door deze maatregel juist werkgelegenheid wordt behouden. 'Als bedrijven die steun krijgen niemand mogen ontslaan, dan gaan zij alsnog failliet. En dan raken we van de regen in de drup', zo beargumenteerde de minister. Mensen kunnen trouwens niet zomaar op straat gezet worden, want het ontslagrecht bestaat ook nog steeds. Er moeten goede redenen zijn om een werknemer te ontslaan of het bedrijf moet in ernstige financiële problemen zijn.
De gemeente Den Haag verstrekte in november vorig jaar 25.020 bijstandsuitkeringen, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om 21.000 mensen die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben. Vorige week meldde de gemeente nog positief nieuws over de eigen bijstandsaanpak: het afgelopen jaar hielp het stadsbestuur ruim 4.000 mensen die al lange tijd in de bijstand zaten aan een baan of opleiding.