Schrik na plofkraak in Lisse: 'We lagen te slapen en opeens boem'

Bewoners worden na de plofkraak opgevangen
Bewoners worden na de plofkraak opgevangen © MediaTV
LISSE - 'We lagen te slapen en om 3.00 uur hoorde je boem', vertelt Ola maandagochtend tegen Omroep West. De Poolse is een van de bewoners die in de nacht van zondag op maandag werd geëvacueerd na een plofkraak in het winkelcentrum waar zij boven woont. 'We zijn erg geschrokken. Ik tril een beetje.'
Het incident gebeurde in het pand van de HEMA, waar een losse geldautomaat staat. 'Het was een keiharde klap. Ik hoorde glas vallen, er was heel veel rook en water dat wegstroomde', zegt een man tegen mediapartner BO. Hij woont twintig meter bij de winkel vandaan.
'Ik dacht: wat is hier aan de hand? Mijn vriendin heeft de politie gebeld en ik ben gaan kijken. Veel buren kwamen ook naar buiten. Ik heb de daders niet gezien en ik was vrij snel.' Het water was van de sprinklerinstallatie. 'Gelukkig maar, anders staat het hele pand in de fik', zegt hij.

Terug naar huis

Tientallen mensen moesten worden geëvacueerd, onder wie Ola. 'We hadden alleen onze schoenen aan, geen sokken.' De bewoners zijn na een tijdje met een bus naar hotel De Nachtegaal gebracht. 'Ik ben een beetje bang, maar ik wil terug naar huis om lekker te slapen.'
Rond 8.30 uur kreeg Ola goed nieuws. Ze mag terug naar haar woning. 'Oh my god. Heel leuk', zegt ze met een brede glimlach op haar gezicht. 'Ik ben blij.' Ook andere bewoners juichen. 'Joepie', besluit Ola.

Twee mannen

Volgens de politie heeft een getuige twee mannen op een scooter zien vluchten. De politie zoekt nog naar meer getuigen. Of er iets is buitgemaakt is niet duidelijk. De afgelopen maanden zijn er nog drie overvallen op geldautomaten geweest in de omgeving, onder meer bij een supermarkt en een bank in Hillegom.
De schade van plofkraak is groot
De schade van plofkraak is groot © Willem van Zuilen
De passage en winkels aan de kant van de HEMA zijn afgesloten
De passage en winkels aan de kant van de HEMA zijn afgesloten © Willem van Zuilen