Waarschuwingsflappen moeten voorkomen dat zwanen crashen tegen bovenleiding

Deze 'flappen' moeten zwanen afschrikken
Deze 'flappen' moeten zwanen afschrikken © Omroep West
ZOETERMEER - Zwart-wit gestreepte repen moeten er in Zoetermeer voor zorgen dat er geen zwanen meer tegen de bovenleiding van de RandstadRail vliegen. Eigenlijk hadden de maatregelen vorig maand al genomen moeten worden, maar vanwege alle coronaperikelen liep dat vertraging op.
In februari namen Cees en Leni Buma uit Zoetermeer contact op met Omroep West om hun zorgen te uiten over zwanen die zich regelmatig te pletter vlogen tegen de bovenleiding in de de wijk Oosterheem.
'Er liggen twee bruggen op de aanvliegroute naar het water', vertelde Cees Buma toen. 'De zwanen schrikken kennelijk van de verschillende hoogtes van de bruggen en dan komt daarna ook nog een keer de bovenleiding van RandstadRail. Als ze daar tegenaan vliegen dan storten ze gewoon naar beneden.'

Ook in Den Haag

Iets later dan gepland zijn de 'flappen' nu aangebracht. Marijke Poppelier van HTM vertelt dat ze ook hangen aan de bovenleiding aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag, omdat ook daar zwanen tegen de bovenleiding vlogen. Het ligt op het moment niet in de planning om meer locaties aan te pakken.