Gemeente Den Haag: omzeilen coronaregels bij demonstraties niet toegestaan

Haagse boa's demonstratief met de rechterhand op het hart. I
Een wapenstok en pepperspray. Daarmee willen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) voortaan uitgerust worden als ze op pad moeten. Dit vanwege het toenemende geweld waarmee ze te maken krijgen. Om hier aandacht voor te vragen, voerden ze dinsdagmiddag 26 mei actie in onder meer Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer. Maar minister Ferd Grapperhaus is geen voorstander van het bewapenen van boa's. © Richard Mulder
DEN HAAG - Organisaties die denken de coronaregels te kunnen omzeilen door meerdere demonstraties in Den Haag te organiseren komen bedrogen uit. De gemeente Den Haag heeft laten weten dat het meerdere demonstraties vanuit dezelfde organisaties niet toe zal staan. Er mag geprotesteerd worden, maar met maximaal dertig mensen en met een onderlinge afstand van anderhalve meter.
De gemeente Den Haag kreeg meerdere aanmeldingen voor demonstraties voor zaterdag 30 mei. 'Demonstreren is een grondrecht en de gemeente wil organisaties dan ook zeker in de gelegenheid stellen hun standpunten kenbaar te maken', zo laat een woordvoerder van de burgemeester weten.
Aan de demonstraties zitten wel beperkingen die voortvloeien uit de Noodverordening die de Veiligheidsregio Haaglanden heeft opgesteld. Dit zijn de uitgewerkte coronamaatregelen van het kabinet. Deze zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Meerdere demonstraties

Organisaties hebben geprobeerd om deze maatregelen te omzeilen. Volgens de regels is het toegestaan om met maximaal dertig mensen bij elkaar te komen, als er maar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Protestanten dachten door meerdere demonstraties te organiseren met meer dan dertig mensen naar Den Haag te kunnen komen.
De gemeente heeft dinsdag laten weten hier streng op toe te zien. 'Dit maximum kan niet omzeild worden door vanuit dezelfde organisaties op dezelfde tijd en (bijna) dezelfde plaats meerdere demonstraties aan te melden', zo staat in de verklaring. 'Aanmeldingen van vijftig demonstraties met dertig deelnemers en van honderd demonstraties met twintig deelnemers voor a.s. zaterdag worden dan ook niet toegestaan.'