Laaggeletterden leren gemeente Den Haag communiceren

DEN HAAG - De gemeente Den Haag laat al haar communicatie rondom de coronamaatregelen voortaan eerst controleren door laaggeletterden. Landelijk begrijpt 48 procent van de Nederlanders niet of nauwelijks de overheidscommunicatie. De coronaborden en -maatregelen worden daarom in begrijpelijker Nederlands uitgelegd.
Den Haag heeft veel laaggeletterden. 'Door samen te werken met het ROC Mondriaan laten we dagelijks onze teksten en icoontjes testen of ze wel duidelijk zijn', zegt woordvoerder Lodewijk van Noort van de gemeente Den Haag.
Rosetta Leiendecker is laaggeletterd. Op jonge leeftijd mocht zij van haar ouders niet naar school en ze heeft daardoor nooit goed Nederlands geleerd. 'De meeste borden snap ik wel, maar de eerste begreep ik niet. Daarop stond 'vermijd drukte', wat is vermijd?', zegt Rosetta. Ze volgt inmiddels lessen op het ROC Mondriaan om haar Nederlands te verbeteren.

Veel schaamte

Vooral onder blanke Nederlands is veel schaamte als ze slecht Nederlands begrijpen. 'Ze zitten dan bij mij in de klas en willen dan echt totaal niet dat ik contact bijvoorbeeld opneem met hun werkgever. De schaamte is enorm', zegt Agnes Rutges, begeleider van Doe weer mee.
Rosetta herkent dat, ze schaamde zich ook en had moeite om over haar problemen te praten. Nu ze lessen volgt en weet hoeveel fijner het leven voor haar is geworden wil ze graag een voorbeeld zijn. 'Ga gewoon naar de lessen, ik snap nu veel meer dingen', zegt ze blij.

Opgeven

Laaggeletterden kunnen zich opgeven voor de lessen, waarna ze dus ook de teksten van de gemeente controleren via: doeweermee@rocmondriaan.nl