Jan van Zanen nieuwe burgemeester van Den Haag

Jan van Zanen | ANP
Jan van Zanen | ANP
DEN HAAG - De burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (VVD) wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag. Die aanbeveling heeft de Haagse gemeenteraad donderdagavond gedaan. Hij volgt waarnemend burgemeester Johan Remkes op, die in oktober 2019 werd benoemd als tijdelijke opvolger van Pauline Krikke.
Van Zanen (VVD) is 58 jaar en geboren in Purmerend. Op dit moment is hij burgemeester van Utrecht. Die rol vervulde hij vanaf 2014. Van 2005 tot 2013 was hij burgemeester van Amstelveen. Daarnaast is hij voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook speelde hij een grote rol met het binnenhalen van de Grand Depart van de Tour de France.
Landelijk kreeg hij bekendheid als Utrechtse burgemeester na de aanslag in de tram in 2019 op het 24 Oktoberplein. Daar vielen vier doden en enkele gewonden. Hij werd door bewoners en politiek na de aanslag bedankt voor zijn ‘onvermoeibare, zorgvuldige inzet en betrokkenheid’.

Koning Willem-Alexander moet nog tekenen

De gemeenteraad besprak in een besloten vergadering de aanbevelingen van de vertrouwenscommissie, die gesprekken heeft gevoerd met een aantal kandidaten. De raad gaat met zijn keuze naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die neemt vrijwel altijd deze aanbeveling over. Daarna ondertekent koning Willem-Alexander het koninklijk besluit.