Extra zaterdagmarkten in Leiden met vijftien kramen

De Hooglandse Kerkgracht in Leiden.
De Hooglandse Kerkgracht in Leiden. © Robbert van Cleef
LEIDEN - Leiden krijgt er een markt bij deze zaterdag. Als eenmalige proef wordt de zaterdagmarkt uitgebreid met de Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat. Het is een uitbreiding van de tijdelijke marktlocaties op de Beestenmarkt en de Lammermarkt, schrijft mediapartner Sleutelstad.
Met de proef kunnen vijftien extra kramen een plek krijgen. Het gaat met name om non-food kramen. Op de Hooglandse Kerkgracht staan drie bloemenkramen en verder kramen met telefoonhoesjes, sieraden, lederwaren, kleding, fietsonderdelen, stoffen en rookwaren. In de Nieuwstraat komen kramen met boeken en een loempiaverkoper, meldt Sleutelstad.
Leiden was vorige maand ook druk met het spreiden van de markten vanwege de drukte in de stad. De kramen van de markt aan de Nieuwe Rijn werden volgens de gemeente te druk en daardoor verdeeld over de Lammermarkt en Beestenmarkt. Marktkooplui waren het niet eens met de verplaatsing. 'We willen niet naar de alternatieve plek die de gemeente ons opdringt', zei marktvoorzitter Soufian el Marsse eerder.

Te druk langs de Nieuwe Rijn

Volgens de gemeente Leiden kon het niet anders, omdat er langs de Nieuwe Rijn niet genoeg plek was om anderhalve meter afstand te houden. 'Omdat de markt aan weerszijden van de Nieuwe Rijn georganiseerd wordt en daar beperkt ruimte beschikbaar is blijft verdere spreiding van bezoekers moeilijk', laat de gemeente weten.
Na de proef op zaterdag 30 mei beoordeelt de gemeente of de markt voor een langere periode op de Hooglandse Kerkgracht plaats kan vinden. De markt begint om 7.00 uur en duurt tot 17.00 uur.