Politie houdt enkele tientallen betogers aan in buurt Den Haag CS

De betogers zijn omsingeld en worden afgevoerd in een bus.
De betogers zijn omsingeld en worden afgevoerd in een bus. © Regio 15
DEN HAAG - De politie heeft in Den Haag 37 betogers tegen de coronamaatregelen aangehouden. Ze worden afgevoerd in een bus.
De politie had de actievoerders gezegd dat ze uit elkaar moesten gaan, maar ze bleven in groepen hangen in de buurt van Den Haag CS. Een van de groepen werd door de politie ingesloten en daarna aangehouden.
Groepen mensen waren zaterdag op meerdere plekken in Den Haag samengekomen om te betogen. Ze verzamelden zich onder meer op de Koekamp en Plein 1813. De actievoerders zijn niet alleen tegen het coronabeleid van het kabinet, maar ook tegen de ontwikkeling van 5G-netwerken en tegen het kabinet als geheel.

1,5 meter afstand

De gemeente Den Haag had maximaal dertig mensen toestemming gegeven te demonstreren op de Koekamp. De gemeente had de organisatoren van betogingen tegen de coronamaatregelen gewaarschuwd om de regels rond protesten niet te omzeilen. 'Een groep van ruim tachtig sympathisanten, probeerde ondanks het verbod, toch mee te doen aan de demonstratie en hield daarbij niet genoeg afstand en weigerde de aanwijzingen van de politie', schrijft de gemeente.
'Ook nu er beperkingen gelden om de verspreiding van corona tegen te gaan is het mogelijk om op kleine schaal met maximaal dertig personen op de aangewezen plek te demonstreren. Daarbij moet men zich wel aan de aanwijzingen houden. Ongebreideld je eigen zin doordrijven brengt de veiligheid en gezondheid van het passerend publiek en andere demonstranten in gevaar. Dit is onacceptabel en dan treden we op', aldus waarnemend burgemeester Johan Remkes.