Oproep islamitische organisatie Den Haag: sluit moskeeën tot nader order

De Al-Madinah-moskee
De Al-Madinah-moskee © ANP
DEN HAAG - De Federatie Islamitische Organisaties in Den Haag heeft alle aangesloten moskeeorganisaties en ook niet aangesloten moskeebestuurders opgeroepen de moskeeën tot nader order gesloten te houden voor alle activiteiten. Aanleiding daarvoor is de uitbraak van het coronavirus binnen een aantal moskeeën.
In twee Haagse moskeeën zijn tot dusver 25 bezoekers of hun contacten positief getest op het coronavirus, meldde de GGD Haaglanden maandagmiddag in een tussenstand van het onderzoek naar de verspreiding. Er hebben zich 24 besmettingen voorgedaan bij bezoekers van de Al-Madinah-moskee van de Faizul-Islam aan de Loosduinseweg of bij hun relaties, zo is uit contactonderzoek gebleken.
Ook bij de Islamitische en Culturele Vereniging Roekoen Islam in Den Haag is een besmettingsgeval geconstateerd, zegt de GGD. Het contactonderzoek is nog gaande. Behalve de Al-Madinah-moskee heeft ook de as-Soennah moskee in Den Haag besloten de activiteiten voorlopig te staken wegens een uitbraak van het coronavirus in de Haagse moslimgemeenschap.

'Sluit moskeeën tot nader order'

'De veiligheid en gezondheid van de moskeebezoekers en de rest van de bevolking heeft prioriteit boven alle andere zaken', stelt de federatie in hun oproep de moskeeën voorlopig te sluiten. Verwezen wordt naar het standpunt van islamitische geleerden, die met klem adviseren de moskeeën 'in deze tijd van een pandemie tot nader order te sluiten'. Er wordt opgeroepen 'geen acties te ondernemen, die de gezondheid van zowel moslims als niet moslims in gevaar te brengen'.
In een verklaring zei het bestuur van as-Soennah zondag te zijn opgeschrikt door de besmettingen. 'Via verschillende kanalen hebben wij vernomen dat tientallen bezoekers van verscheidene moskeeën, ondanks dat sommigen de RIVM-maatregelen in acht hebben genomen, toch besmet zijn geraakt met het coronavirus. Er is zelfs een sterfgeval te betreuren', schrijft het moskeebestuur op de website.