Zeeman-oprichter Jan Zeeman (78) overleden

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphenaar Jan Zeeman, oprichter van textielketen Zeeman, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt een woordvoerder van de familie woensdagochtend. De familie zal in besloten kring afscheid nemen.

Als zoon van een textielhandelaar opende Jan Zeeman in 1967 zijn eerste textielwinkel in Alphen aan den Rijn. De formule van textiel voor een lage prijs sloeg aan en In de loop van de jaren nam Zeeman meerdere winkels en warenhuizen over. Door de overnames groeide de winkelketen in 1980 uit tot de grootste textielonderneming van Nederland. In de jaren negentig zocht Zeeman vervolgens het nabije buitenland op.

Jan Zeemans visie was eenvoudig: 'Goede kleding en textiel hoeft niet duur te zijn'. Ruim 3,5 miljoen onderbroeken per jaar verkocht hij. De ondernemer was ervan overtuigd dat ook mensen die een ton of meer per jaar verdienen, het liefst zo weinig mogelijk voor basistextiel betalen.

Credo

Alles zelf doen, was Zeemans credo. In een tijd waarin alle bedrijven hun transport uitbesteedden, zwoer Zeeman bij zijn eigen vrachtwagens. Ook de reclame nam hij zelf ter hand. Eigenhandig ontwierp hij het logo van zijn winkelketen: een matroos achter een scheepsrad.

De familie Zeeman kreeg in 2017 bij het vijftigjarig bestaan een erepenning uitgereikt door de Alphense burgemeester Liesbeth Spies. Toen oprichter Jan Zeeman in 1999 bij het bedrijf vertrok, waren er 530 Zeeman-filialen in binnen- en buitenland. Het hoofdkantoor en het distributiecentrum van de textielwinkel staan nog altijd in Alphen aan den Rijn.

'Dankbaar en trots'

De familie van Jan Zeeman laat weten 'dankbaar en trots' terug te kijken op wie Jan was. 'Als echtgenoot, vader en opa. Maar ook dankbaar voor hetgeen hij heeft bereikt en wat een prachtig, ondernemend en succesvol leven hij heeft gehad.'

Meer over dit onderwerp:
ALPHEN AAN DEN RIJN JAN ZEEMAN
Deel dit artikel: