Overvallers vrachtwagen PostNL gepakt, buit was 80.000 euro waard

Een vrachtwagen van PostNL bij een sorteercentrum
Een vrachtwagen van PostNL bij een sorteercentrum © ANP
DEN HAAG - Drie Rotterdammers van tussen de 25 en 27 jaar oud zijn woensdagochtend aangehouden vanwege een overval in Den Haag. De drie worden ervan verdacht een vrachtwagenchauffeur van PostNL op industrieterrein Forepark te hebben overvallen. De verdachten deden zich tijdens de overval voor als politieagent en maakten voor 80.000 euro aan mobiele telefoons buit.
De verdachten werden woensdagochtend vroeg in hun woningen in Rotterdam aangehouden.
Een arrestatieteam hield drie Rotterdammers in hun woning aan
Een arrestatieteam hield drie Rotterdammers in hun woning aan © Politie

De overval vond plaats op maandag 3 februari, toen de chauffeur van PostNL rond 18.00 uur door mannen in een auto werd gesommeerd om hen met zijn vrachtwagen te volgen.
De mannen deden zich voor als politieagenten en één van hen stapte uit om de chauffeur een teken te geven om zijn vrachtwagen aan de kant te zetten.

Buit is 80.000 euro waard

De chauffeur volgde de aanwijzingen op . Vervolgens werd hij met geweld door de mannen overvallen. Ze gingen ervandoor met een deel van de lading uit de vrachtwagen, die bestond uit een grote hoeveelheid telefoons waarvan de geschatte consumentenwaarde op 80.000 euro ligt.
Na de aanhoudingen van de mannen zijn verschillende woningen in Rotterdam doorzocht en zijn er spullen in beslag genomen voor onderzoek. De betrokkenheid van de verdachten bij de overval wordt door de politie onderzocht en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Gebruik politie-uniformen

'Een aantal daders droegen een politiepolo', vertelt politiewoordvoerder Hilda Vijverberg. 'Vermoedelijk waren dat echte shirts en we onderzoeken hoe ze daar aan zijn gekomen.' De politie waarschuwt voor het gebruik van deze uniformen door criminelen. 'Bij de overval werden alleen polo's gedragen. Echte agenten dragen altijd een compleet uniform, dus met een polo, broek, schoenen, eventueel een jas en een riem met bewapening.'
Vijverberg heeft een tip voor vrachtwagenchauffeurs die een waardevolle lading vervoeren en in een situatie als deze terecht komen. 'Als de agent die je aanspreekt geen compleet uniform aan heeft of bijvoorbeeld witte gympen draagt, is dat een verdachte situatie. Dan kun je altijd 112 bellen om te overleggen over de situatie.'