Valse aangifte woninginbraak: OM eist werkstraf tegen moeder en dochter

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © ANP
VOORBURG - Het Openbaar Ministerie vermoedt dat een 62-jarige vrouw uit Voorburg samen met haar 40-jarige dochter uit Den Haag een gewapende overval heeft verzonnen. Op die manier wilden zij de verzekering proberen op te lichten. De 62-jarige vrouw zou op 24 november 2017 in haar huis in Voorburg zijn overvallen. Gewapende inbrekers zouden de vrouw vastgetapet hebben en er met geld en juwelen vandoor zijn gegaan. Het Openbaar Ministerie gelooft er niets van en heeft tegen het duo 150 uur werkstraf geëist.
De dochter belde na de vermeende woningoverval de politie. Ze zou haar moeder vastgebonden hebben gevonden. De 62-jarige Voorburgse verklaarde dat twee gewapende mannen de woning waren binnengedrongen en haar onder bedreiging van een vuurwapen met ducttape haar handen en voeten vast hebben gebonden en haar mond afgeplakt. De overvallers gingen er vervolgens met het geld en sieraden van de vrouw vandoor.
De politie onderzocht de overval, maar vertrouwde de moeder en dochter niet. Het duo werd afgeluisterd en in de gesprekken over de telefoon sprak het tweetal over de verzekeringsfraude. Ook bleek dat het lijstje met 'gestolen sieraden' door de moeder en dochter al meerdere keren bij verschillende verzekeraars was ingediend. Nadat de agenten de twee vrouwen met deze bevindingen confronteerden bekenden zij de valse aangiften en de verzekeringsfraude.

Schaarse politiecapaciteit

De officier sprak er woensdag tijdens de zitting bij de rechtbank in Den Haag schande van dat de schaarse politiecapaciteit ingezet moest worden voor dit tweetal. Zij nam de valse aangiftes dan ook hoog op.
Volgens het OM zijn twee pogingen tot oplichting en drie geslaagde oplichtingen bewezen. De officier eiste daarom tegen moeder en dochter een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. De uitspraak is op 17 juni.