Koningspaar ondersteunt theatersector met bezoek aan Theater aan het Spui

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagavond in Den Haag een voorstelling bezocht van Het Nationale Theater. Dat bracht in het Theater aan het Spui voor het eerst sinds de gedwongen sluiting vanwege de coronacrisis als preview twee stukken op de planken.

Het Koninklijk Paar zag twee voorstellingen uit de nieuwe reeks 'Het Nationale Theater speelt altijd', die speciaal is ontwikkeld voor de heropening met inachtneming van de geldende maatregelen voor theaters. Romana Vrede speelde met 'Liefdesverklaring' een ode aan het publiek. Rick Paul van Mulligen vertolkte 'U bent mijn moeder', een tekst van Joop Admiraal uit 1981 op basis van gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde.

Het koningspaar wilde met de theatergang steun betuigen aan de theatersector. Sinds 1 juni mogen schouwburgen en theaters weer voorstellingen geven maar het aantal toeschouwers is vooralsnog beperkt tot dertig. In lijn met de algemene richtlijnen om vooral lokaal uit te gaan, bezocht het koningspaar een voorstelling in Den Haag.

Nagesprek

Na afloop deden de koning en koningin met de andere theaterbezoekers mee aan een kort nagesprek met de acteurs en regisseurs. 'We willen laten zien dat deze sector die het zo zwaar heeft weer aan de slag moet', zei de koning in dit gesprek. Ook sprak het Koninklijk Paar met de acteurs, regisseurs en directeur van Het Nationale Theater over de artistieke en financiële gevolgen van de coronapandemie voor de theatersector en hoe zij omgaan met de geldende maatregelen.

LEES OOK: Koningin Máxima bezoekt heropend Kunstmuseum

Deel dit artikel: