Geslaagde Haagse scholieren hijsen vlag op het winderig dak van het stadhuis

Arend van der Lely hijst de vlag op het stadhuis.
Arend van der Lely hijst de vlag op het stadhuis. © Omroep West
DEN HAAG - Geen spannend telefoontje, geen gala en geen eindexamenfeest: door de coronacrisis kunnen de geslaagden fluiten naar een traditionele afsluiting van het examenjaar. Deze donderdag is daarom uitgeroepen tot gezamenlijke feestdag. Op het Haagse stadhuis ging daarom de vlag uit.
Geslaagde Haagse scholieren hijsen vlag op het winderig dak van het stadhuis
'Mag ik loslaten?', roept Arend van der Lely van het Haagse Maris College Houtrust als hij de vlag vasthoudt en wil gaan hijsen. Op een koud en winderig dak, hoog op het Haagse stadhuis, staan Arend, zijn schoolgenoot Destiny van der Zwan en wethouder Hilbert Bredemeijer. Het feestelijke moment van geslaagd zijn waaide afgelopen manden weg in de wervelende toestand rond corona. Maar deze vlag bovenop het stadhuis maakt dat een beetje goed. Het is een vlag voor alle geslaagden.
'Nu voelt het officieel, nu we de vlag hebben gehesen', zegt Destiny blij. 'Omdat we geen feest kunnen vieren geeft dit wel echt een goed gevoel.' Ook Arend is blij: 'Dit geeft mij en alle geslaagden in Den Haag een beetje waardering.'

Persoonlijk langs huis

Het laatste stukje vlag hijsen doet de wethouder Bredemeijer. 'Ze hebben natuurlijk niet dat moment in de gymzaal met tafeltjes uit elkaar gehad zoals wij vroeger. Het naar het moment van wel of niet geslaagd zijn is anders gegaan. Des te meer reden om deze feestdag te vieren', zegt Bredemeijer.
In het Westland vierden ze de dag voor de geslaagden anders. Docenten van het Reviuslyceum in Maassluis kwamen hun leerlingen persoonlijk feliciteren aan huis.