Coronavirus: basisschool De Springbok ook maandag dicht vanwege corona bij leraren

© PXhere / Bewerking: Omroep West
DEN HAAG - Ook zondag worden er in ons land nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst geruimd. Zaterdag werd begonnen met deze operatie. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het virus.
De belangrijkste punten van dit moment:
  • Sinds zaterdag zijn er twee mensen overleden aan het coronavirus (totaal: 6013)
  • Er liggen nog 96 coronapatiënten op de intensive care.
  • Wereldwijd zijn meer dan 400.000 mensen aan het coronavirus overleden.
Teruglezen wat er zaterdag in het nieuws was rond het coronavirus? Dat lees je hier.

Basisschool De Springbok ook maandag dicht

Maandag zal er bij basisschool De Springbok uit de Haagse wijk Transvaal onderwijs op afstand plaatsvinden, meldt een woordvoerder. De basisschool sloot vorige week woensdag de deuren nadat twee leerkrachten positief testten op het coronavirus. Het is niet bekend wanneer de leerlingen weer naar school mogen. De Springbok heeft twee locaties in de wijk. Locatie Pret in de Pretoriusstraat en locatie Wol in de Wolmaransstraat.

Nieuwe cijfers RIVM

In de afgelopen 24 uur zijn twee mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn vier personen opgenomen in het ziekenhuis en 239 nieuwe mensen positief getest op COVID-19.

Aantal coronapatiënten op de intensive cares niet veranderd

Op de intensive cares van ziekenhuizen liggen 96 mensen met het coronavirus, evenveel als op zaterdag. De corona-drukte op de ic's is "onveranderd laag", aldus Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het is belangrijk dat de zorg voor andere patiënten snel meer op gang komt, voegt hij er aan toe.

Online pubquiz van Westlanders is in trek

Elke week verandert de woonkamer van Cies Duijndam in een 'control room'. Sinds begin april geven hij en zijn broer Jan elke week een online pubquiz, want in de kroeg is dat vanwege het coronavirus nog lastig. 'Toen we dit nog in de kroeg deden, hadden we elke week zo'n honderdtwintig deelnemers. Nu zitten we op gemiddeld honderdvijftig teams, dat zijn toch wel zo'n zevenhonderd mensen', vertelt Jan vanachter z'n computer.

Zomervakantie in Nederland wordt warm en droog

Vanwege het coronavirus kiezen deze zomer naar verwachting meer mensen voor een vakantie in eigen land. Volgens weerbureau Weeronline kunnen de thuisblijvers ook in Nederland rekenen op Zuid-Europees weer met hoge temperaturen en flink veel zon.
In juli en augustus overheersen de droge dagen, voorspelt Weeronline. De wind waait meestal uit het oosten en dat levert veel zomerse en zonnige dagen op. De temperatuur ligt daarbij vaak tussen 25 en 30 graden. Tropische dagen liggen ook in het verschiet. Als de wind uit het zuidoosten komt, bereikt warme lucht uit het zuiden ons land.
Volgens het weerbureau zijn zelfs een of meerdere hittegolven en extreme temperaturen van 35 tot 40 graden niet uit te sluiten. Die hitte kan wel af en toe uitmonden in een lokale regen- of onweersbui. 'De verwachting voor de zomervakantie heeft veel overeenkomsten met het weer in de zomer van 2018. Toen kregen we te maken met langdurige zomerse warmte, ernstige droogte en enkele flinke hittepieken', zegt meteoroloog Jaco van Wezel.
Toch wordt het in de zomermaanden niet alleen maar stralend weer. Een enkele week verloopt naar verwachting wisselvallig door een frisse zeewind. Er kunnen dan enkele buien ontstaan met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Het doden van nertsen wegens corona gaat verder

De ruiming van nertsenfokkerijen waar het coronavirus heerst, gaat zondag verder. Zaterdag werden op een bedrijf in Deurne al 1600 moederdieren met gemiddeld vijf jongen aan hun eind gebracht met koolmonoxide. Dat was het eerste bedrijf, er volgen er nog negen. Dat zijn grotere ondernemingen dan in Deurne.
Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren probeerden de actie afgelopen week door middel van een spoedzaak nog te voorkomen, maar de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) wees dat verzoek af. De dierenvrienden vinden dat er te weinig oog is voor het dierenwelzijn en dat de bedrijven geïsoleerd hadden moeten worden.

Touringcars gaan meer passagiers vervoeren

Touringcarbedrijven gaan dertig passagiers per bus vervoeren. Dat komt neer op 50 procent van de gemiddelde bezetting onder normale omstandigheden, bevestigt een woordvoerder van brancheorganisatie KNV Busvervoer naar aanleiding van berichtgeving van Hart van Nederland.
'Als de corona-richtlijnen in acht worden genomen, zoals 1,5 meter afstand, zouden ze eigenlijk niet meer dan twaalf à vijftien passagiers mogen vervoeren. Maar wij hebben een protocol opgesteld, kijkend naar het openbaar vervoer en de luchtvaart, en dan komen we uit op maximaal dertig personen. Wij denken dat dat veilig kan met 1,5 meter afstand en verplichte mondkapjes, net als in het ov', aldus de woordvoerder. 'Waarom zouden mensen wel in een volle Airbus mogen, maar niet in onze bus?'
KNV Busvervoer heeft dit protocol aangeboden aan onder meer de politie. 'Die heeft het afgewezen, omdat ze zeggen: wij handhaven niet op protocollen, maar op noodverordeningen.' Het kan dus zijn dat touringcars met dertig passagiers worden stilgezet en beboet, erkent hij. 'Maar zolang ze stilstaan kunnen ze geen omzet draaien en gaan ze failliet.'