Begraven worden in Leiderdorp kost je een flinke duit

Een begraafplaats, foto ter illustratie
Een begraafplaats, foto ter illustratie © ANP
LEIDERDORP - De gemeente Leiderdorp heeft de op een na duurste gemeentelijke begraafplaats van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1694 begraafplaatsen en 106 crematoria. Een plekje aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp kost 7002 euro. Wel met een looptijd van dertig jaar. Het bedrag is een optelsom van de begraafkosten, de vergunning voor het grafmonument, het grafrecht en het algemeen onderhoud.
Alleen in de stad Groningen is een nog duurdere begraafplaats te vinden. Een particulier eenpersoonsgraf op begraafplaats Esserveld kost namelijk 8072 euro, eveneens voor een periode van dertig jaar. Dat is elf procent meer dan in 2019. In onze regio is de gemeentelijke begraafplaats aan de Wal in Schoonhoven de op een na duurste. Daar kost een eigen graf voor één persoon 5986 euro, met een looptijd van twintig jaar. De begraafplaats in Schipluiden komt met een bedrag van 5816 euro uit op de derde plek. Maar dit is voor een looptijd van 25 jaar.
De gemiddelde grafkosten in Zuid-Holland komen uit op 4060 euro. Daarmee is onze provincie de duurste van Nederland. In de top tien van gemeenten met de goedkoopste grafkosten staat geen enkele gemeente uit onze regio. In onze regio betaal je voor een graf voor één persoon het minst bij de Rooms-Katholieke begraafplaats Sint Jozef in Noordwijkerhout: 2080 euro met een looptijd van twintig jaar. Gevolgd door begraafplaats Oud-Rijswijk in Rijswijk (2321 euro, maar dit is voor een looptijd van tien jaar) en de protestantse begraafplaats van de Dorpskerk aan het Plein in Wassenaar (2390 euro met eveneens een looptijd van tien jaar).

'Niet helder hoe prijsstijgingen tot stand komen'

De gemiddelde kosten voor een particulier eenpersoonsgraf in Nederland bedragen 2949 euro. Vorig jaar was dit nog 2855 euro. Een crematie, zonder dienst, kost gemiddeld 684 euro. In Zuid-Holland is dit 669 euro. Een crematie met dienst kost 1330 euro.
'Dit jaar zijn we dieper gedoken in de prijsstijgingen. Daaruit bleek dat die erg kunnen afwijken en niet helder is hoe die tot stand komen', zegt directeur Quinten Fraai van Monuta. 'Het blijft, zelfs voor ons, een uitdaging om over heel Nederland de grafkosten inzichtelijk te maken. Iemand die hier niet dagelijks mee bezig is kan nu geen goede vergelijking maken. Dat moet anders kunnen.' De uitvaartonderneming stuurt het onderzoek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten met het verzoek tot meer uniformiteit en transparantie in gemeentelijke grafkosten voor de consument.