Verzorgingshuis 'Het Uiterjoon' wint het vaatje Hollandse Nieuwe

Ilona Blok van Het Uiterjoon krijgt het vaatje haring overhandigd
Ilona Blok van Het Uiterjoon krijgt het vaatje haring overhandigd © Richard Mulder
DEN HAAG - Haringliefhebbers kunnen hun hart ophalen, want de Hollandse Nieuwe is weer aan land gekomen. Dit jaar is er geen veiling en viering van het begin van het haringseizoen, want Vlaggetjesdag gaat niet door vanwege de coronacrisis. Om er toch een bijzonder moment van te maken wordt een vaatje haring aan een verzorgingshuis en iemand die daar werkt geschonken en jullie hebben bepaald wie dat geworden is.
We vroegen jullie een verpleeg- of verzorgingstehuis te nomineren en eventueel iemand die daar werkzaam is. Er kwamen maar liefst 324 stemmen binnen en heel wat verzorgingstehuizen werden met veel uiteenlopende redenen genoemd. De stemmen zijn geteld en verpleeg- en verzorgingstehuizen De Strijp, Vrederust West en De Thuishaven kwamen erg dicht bij de overwinning.
Uiteindelijk behaalde woonzorgcentrum Het Uiterjoon op Scheveningen de meeste stemmen en werd medewerker Ilona Blok het meest genoemd. Ilona gaat tijdens evenementen zoals Vlaggetjesdag altijd gekleed als 'Knier'. Dat is een Scheveningse vrouw in traditionele dracht. De bewoners van Het Uiterjoon waarderen dit altijd heel erg.

Weinig Kniertjes

Onder andere collega's Ismaela van der Meulen (verpleegkundige) en Sandra Zoutenbier (activiteitenbegeleidster) hebben Ilona voor het vaatje haring genomineerd. 'Helaas zijn er niet zo heel veel Kniertjes meer, we hebben nog één bewoner hier die nog in dracht loopt. Daarnaast is onze Ilona Knier bij evenementen. Voor ons is ze een boegbeeld van Het Uiterjoon en de bewoners vinden het geweldig', aldus de vrouwen.
Ilona vindt het bijzonder dat ze is verkozen. 'Ik ben blij, ik ben verrast, maar ik doe het eigenlijk voor Het Uiterjoon en de mensen.' Na het ontvangst van het speciale vaatje uit handen van Gerbrand Voerman van de Stichting Vlaggetjesdag Scheveningen, is de haring eerst 24 uur in quarantaine gezet en daarna uitgedeeld aan de bewoners van het verzorgingshuis.
'Knier' Ilona Blok van Het Uiterjoon krijgt eerste vaatje Hollandse Nieuwe overhandigd
Vlaggetjesdag, de traditionele start van het haringseizoen, kan dit jaar door de coronacrisis niet gevierd worden zoals Scheveningen dat normaal doet. Daarom zendt TV West op zaterdag 13 juni om 17.00 uur een feestelijk programma uit dat geheel in het teken staat van Vlaggetjesdag op Scheveningen, het eerste vaatje, de historie van de haringvangst op het museumschip 'De Noordster' en we sluiten af met de actie 'Een vaatje voor de zorg'.