Verdachte brandstichting CBR: 'Ik heb niets verkeerd gedaan'

Brand bij CBR in Rijswijk
Brand bij CBR in Rijswijk © Regio15
RIJSWIJK - De 39-jarige verdachte van de brandstichting in het pand van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk komt voorlopig niet vrij, maar meent zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De Syrische man wil een andere advocaat, bleek donderdag bij een voorbereidende zitting voor de Haagse rechtbank.
Op 3 januari dit jaar liep de man, volgens het Openbaar Ministerie, bij het CBR aan de Lange Kleiweg naar binnen en zette met benzine kasten en wanden in de hens. Het pand werd ontruimd en examens moesten worden uitgesteld. De politie hield de verdachte in de buurt aan, een Hagenaar die uit Syrië is gevlucht.
Deskundigen menen dat de Syriër lijdt aan een stoornis. Daarom zou hij in aanmerking komen voor TBS. Donderdag vroeg zijn advocaat aan de rechtbank om de man in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak toch vrij te laten.

'Gevaar voor goederen en personen'

De man zou voldoende opvang hebben van vrienden. Ook helpen Jehova getuigen hem. De officier van justitie verzette zich tegen donderdag tegen vrijlating van de verdachte. Volgens de aanklager heeft de Syriër opzettelijk brand gesticht, en daarbij gevaar voor personen en goederen veroorzaakt. Omdat het pand ook ontruimd moest worden, zou hij een langere celstraf moeten krijgen. Hoewel de zaak donderdag nog niet inhoudelijk werd behandeld, zei de aanklager dat het OM een celstraf van ongeveer twee jaar gaat eisen.
De rechtbank besloot vervolgens dat de man voorlopig in de cel moet blijven. 'Dit is een ernstige zaak', zei de rechter. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 25 augustus. Het CBR komt dan ook nog met een schadeclaim tegen de man.

'Waarom zit ik nog vast?'

Toen de verdachte hoorde dat hij langer vast moest blijven, ontstak hij in woede. 'Waarom zit ik nog vast?', riep hij vanuit de gevangenis via een lijnverbinding. 'Ik heb helemaal niets verkeerd gedaan.' Ook eiste hij vervanging van zijn advocaat. 'Ik wil geen contact meer met deze advocaat', zei hij.