Donderdag bekend wie Charlie Aptroot opvolgt als burgemeester Zoetermeer

Oud-burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer
Oud-burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer © ANP
ZOETERMEER - Komende donderdag wordt bekend wie de nieuwe burgemeester van Zoetermeer wordt. De gemeenteraad bespreekt de aanbeveling van de vertrouwenscommissie en kiest de opvolger van Charlie Aptroot uit 11 sollicitaties.
Zoetermeer moest op zoek naar een nieuwe burgemeester nadat Charlie Aptroot eind maart met pensioen ging. Jan Pieter Lokker volgde hem als waarnemer op. De gemeenteraad maakte een profielschets met eisen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. De Commissaris van de Koning ontving vervolgens 11 sollicitaties. Een vertrouwenscommissie, die bestaat uit 12 gemeenteraadsleden, de griffier, gemeentesecretaris en een wethouder, is daarna in gesprek gegaan met de kandidaten.
De commissie draagt in een besloten vergadering twee kandidaten voor aan de gemeenteraad, waarvan één de voorkeur heeft. Die kandidaat wordt vervolgens voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In de regel volgt de minister de aanbeveling van de raad, behalve als er zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Live te volgen

De bekendmaking van de naam van de nieuwe burgemeester gebeurt donderdagavond na de besloten vergadering, die om 20.00 uur begint. Het moment is live te volgen via de website van de gemeente Zoetermeer. Op 1 oktober gaat de nieuwe burgemeester aan de slag.
Charlie Aptroot heeft overigens maar kort genoten van zijn pensioen. Vanaf begin mei is hij waarnemend burgemeester in Voorschoten, omdat Pauline Bouvy-Koene door een operatie langdurig uit de roulatie is.