Lammermarkt te klein, anti-racismedemonstratie in Leiden verplaatst

LEIDEN - De demonstratie van Black Lives Matter die zondag op de Lammermarkt in Leiden zou worden gehouden, wordt op last van de gemeente verplaatst. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. Burgemeester Henri Lenferink besloot in overleg met de andere leden van de driehoek om de demonstratie op de Lammermarkt te verbieden.

Er hebben zich al zo veel mensen aangemeld dat de gemeente het niet aandurft op het plein bij Molen de Valk. 'We hebben de oude voetbalvelden van GHC aangeboden', zegt de burgemeester tegen Sleutelstad. De organisatie beraadt zich nu op die nieuwe plek langs de Voorschoterweg. Op dit moment vindt spoedoverleg plaats.

Op de sportvelden kunnen volgens de gemeente naar schatting twee tot drie keer meer mensen terecht. 'Het aantal aanmeldingen naderde de duizend. Ervaringen elders in het land leren dat er dan zo'n drie keer zo veel mensen komen', zegt Lenferink. 'Dat kan de Lammermarkt niet aan. Afsluiten leidt dan tot opstroping buiten het plein. Een grotere locatie is dan een betere optie.'

Het protest in Den Haag was op het Malieveld | Foto: ANP

LEES OOK: Demonstratie tegen racisme en politiegeweld 'rustig, ordelijk en in goede sfeer' verlopen

Meer over dit onderwerp:
BLACK LIVES MATTER PROTEST LEIDEN
Deel dit artikel: