Van ruttegeskut tot porrel, alles staat in Katwijks woordenboek

Leendert de Vink en Jaap van der Marel schreven het Katwijks Woordenboek
Leendert de Vink en Jaap van der Marel schreven het Katwijks Woordenboek © Omroep West
KATWIJK - ''t Mos-t'r maer-d'r-is van komme', zegt maker van het Katwijks woordenboek Jaap van der Marel trots. Hij bedoelt dat het tijd werd dat de Katwijkse cultuur en dan met name de kenmerkende 'Kattukse' woorden gebundeld zouden worden. Maar liefst vijftien jaar lang werkte hij met Leendert de Vink aan het boek. 'Het is ons levenswerk geworden.'
'Het viel nog niet mee om er een punt achter te zetten', zegt De Vink trots. 'Af en toe kwam er nog wel eens een woord onze kant op dat we nog niet hadden, een of twee keer per jaar, op z'n hoogst, dus dan mag je toch wel concluderen dat je alles wel ongeveer hebt. Er zal echt nog wel een enkel woord of een enkele uitdrukking ontbreken, maar volgens mij zijn we voor 99,9 procent volledig', aldus de 58-jarige Katwijker.
'In de afgelopen jaren hebben we al het Katwijks bij elkaar geharkt. Nu is het de hoogste tijd dat we met het woordenboek voor de dag komen', vervolgt Vink die iedere dinsdagavond aan de keukentafel van Van der Marel werkt aan het boek.
Eerste druk Katwijks woordenboek
Eerste druk Katwijks woordenboek © Omroep West
Wat maakt de Katwijkse taal zo uniek? 'In de eerste plaats is dat de bilabiale 'w'. Dan de 'sch', wat als 'sk' wordt uitgesproken en de a-klank die een 'ae' wordt. Dat zijn de belangrijkste kenmerkende klanken van het Katwijks-dialect. Dan krijg je: 'er stond een skae bij het waeter', legt Van der Marel uit.
Een greep uit het Katwijks Woordenboek:
Bespruitelijk - Besmettelijk
Omskoeie - Omkleden
Kaksen - Goed opschieten
Ruttegeskut - Asociale mensen
Frokje - Mantelpak of jurkje
Sibbeljant - Grappenmaker
Pepper - Claxon
Tarretje - Flesje bier
Porrel - Snottebel
Bekkebrandertje - Sigaret
Flenter - Mannelijk geslachtsdeel
Hemelladder - Lange man
Lepelzucht - Honger
Kwak - Grote hoeveelheid
Vorige week werd het eerste exemplaar overhandigd aan wethouder Jacco Knape. Er zijn 1300 exemplaren gedrukt en binnen een week al verkocht. Een tweede druk is onderweg.
Kaksen, sibbeljant en tarretje in nieuw Katwijks woordenboek