Fietsen of wandelen door authentiek Warmond via Levend Erfgoedroute
Fietsen of wandelen door authentiek Warmond via Levend Erfgoedroute
WARMOND - Je kan hem fietsen of wandelen, de Levend Erfgoedroute dwars door Warmond, met in de hoofdrol de oer-Hollandse koeienrassen zoals Blaarkoppen en Lakenvelders.
Op dit moment zijn er nog maar tweehonderd raszuivere Blaarkoppen in het Groene Hart. De Blaarkop, al genoemd in geschriften uit de dertiende eeuw, stond vanaf de zeventiende eeuw op grote schaal in de polders rond Leiden. De Lakenvelders werden er vanwege hun decoratieve uiterlijk vaak gehouden in parken en op landgoederen.
Maar vanaf 1980 kozen veruit de meeste boeren voor de Holsteinkoe. Het aantal Blaarkoppen en Lakenvelders nam sindsdien gestaag af.
Vijftien kilometer met koeien, polders en kaas
De Levend Erfgoedroute is vijftien kilometer lang en gaat langs de polders, boerderijen en het centrum van Warmond. Onderweg zijn de historische Hollandse koeienrassen goed vertegenwoordigd.
Boer Theo Warmerdam heeft ruim veertig Blaarkoppen in de wei lopen en werkt heel graag met dit ras. 'Deze koeien geven goede melk waar ik dan weer kaas van maak. Ze zijn ook sober, waardoor ik minder aandacht aan de dieren hoef te besteden en dus meer tijd heb om kaas en boter te maken.'

Warmond is authentiek
Ook chef-kok Robert van Grieken heeft de kaas van deze koeien op zijn menu staan. 'Het is een prachtig product. Warmond is een authentiek dorpje. We hebben hier imkers, bierbrouwers en kaasboeren en wij willen daar zoveel mogelijk gebruik van maken.'
Met de Levend Erfgoedroute willen de initiatiefnemers meer bekendheid geven aan het verhaal achter de historische koeienrassen. Want juist consumenten en horeca kunnen een centrale rol spelen in het behoud van dit erfgoed.
Via warmondaandekaag.nl is de route te downloaden.
