Nieuws

Hoefkade en Parallelweg vanaf maandag permanent dicht voor doorgaand verkeer

File op de Parallelweg voor Den Haag Hollands Spoor
File op de Parallelweg voor Den Haag Hollands Spoor © Omroep West
DEN HAAG - Wie vanuit de Haagse Schilderswijk iemand wil oppikken bij station Hollands Spoor moet vanaf maandag flink omrijden. De Hoefkade en Parallelweg worden afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Door inzinkbare palen, zogeheten pollers, te plaatsen wil de gemeente een einde maken aan het sluipverkeer en de bijkomende chaos. Doorgaand verkeer moet voortaan omrijden via de Neherkade of Waldorpstraat.
Veel auto’s die door de Stationsbuurt en de Schilderswijk rijden hoeven hier volgens de gemeente niet te zijn. Een onderzoek wees vorig jaar uit dat zeventig procent van de automobilisten op de Hoefkade en Parallelweg deze wegen gebruikt als sluiproute naar bijvoorbeeld het centrum en Transvaal.
De gemeente wil af van dit sluipverkeer, dat buiten files ook veel uitlaatgassen veroorzaakt. Bovendien leidt het tot gevaarlijke verkeerssituaties: met name rond station Holland Spoor is het chaotisch.

Pollers op Hoefkade en Parallelweg

Daarom worden doorgaande routes afgesloten en rijrichtingen aangepast. Eerder dit jaar is dat al gebeurd bij het Oranjeplein en de Slijpmolen, en vanaf maandag zijn de Hoefkade en Parallelweg aan de beurt. Ten hoogte van de Wolterbeekstraat en het Oranjeplein worden beweegbare palen geplaatst. Zo kunnen nood- en hulpdiensten, keurmerktaxi's en AV070-vervoer nog wel gebruik maken van de routes.
Om de hele buurt bereikbaar te houden, wordt ook op een aantal plekken de rijrichting aangepast. Op de Hoefkade tussen de Naaldwijksestraat en de Koningstraat komt tweerichtingsverkeer. In de Wolterbeekstraat, Naaldwijksestraat en Falckstraat wordt de rijrichting omgedraaid.
De nieuwe situatie.
De nieuwe situatie. © Gemeente Den Haag

Omrijden via Vaillantlaan en de Neherkade

Na de werkzaamheden, die zes weken moeten gaan duren, kunnen auto’s dus niet meer over de Parallelweg en Hoefkade van de Stationsbuurt naar de Schilderswijk rijden en andersom. Doorgaand verkeer moet voortaan via de Vaillantlaan en de Neherkade of Waldorpstraat, aan de andere kant van het spoor. De Schilderswijk blijft wel bereikbaar vanuit het centrum, via de Boekhorststraat en Koningsstraat.
De Stationsbuurt blijft voor bewoners bereikbaar via de Veerkade en het Rijswijkseplein.
De nieuwe routes tussen de Schilderswijk en Stationsbuurt.
De nieuwe routes tussen de Schilderswijk en Stationsbuurt. © Gemeente Den Haag.