Coronavirus bij twee leerlingen op basisschool De Viersprong in Leiden

LEIDEN - Twee kinderen op de Leidse basisschool De Viersprong in Leiden hebben het coronavirus. Beide kinderen hebben milde klachten en zijn woensdag niet op school geweest. Bestuursvoorzitter Marton de Pinth zegt 'geschrokken te zijn vanwege de coronabesmettingen'. GGD Hollands-Midden bevestigt de besmettingsgevallen, maar noemt 'twee besmettingen binnen een klas geen uitbraak.'
De ouders van de school zijn woensdag geïnformeerd. In overleg met de GGD is de betreffende klas naar huis gestuurd. De klas krijgt de komende twee weken onderwijs vanuit huis. Andere klassen krijgen gewoon les op school. Als iemand coronaverschijnselen krijgt dan moet hij of zij zich melden bij de huisarts.
De GGD benadrukt dat er geen extra maatregelen nodig zijn op de school, los van de bekende coronamaatregelen. 'Het is te begrijpen als ouders bang worden en hun kinderen preventief thuis houden, maar daar is geen noodzaak toe', zegt Inge van Disseldorp, arts infectieziektebestrijding van GGD Hollands Midden.

Kans op besmetting blijft klein

Volgens het RIVM is de kans dat kinderen coronavirus krijgen op de basisschool klein, maar 'het kan zeker gebeuren'. De GGD houdt eventuele andere besmettingen in de gaten en doet zo nodig bron- en contactonderzoek.
De scholen zijn sinds 8 juni weer helemaal open nadat uit onderzoek van het RIVM bleek dat bij de verspreiding van het coronavirus kinderen geen grote rol speelt.