Standbeeld Johan van Oldenbarnevelt bij Haagse Hofvijver beklad: 'Fuck VOC'

Het standbeeld Johan van Oldenbarnevelt
Het standbeeld Johan van Oldenbarnevelt © Ivar Lingen
DEN HAAG - Het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt bij de Hofvijver is beklad door activisten. Op het standbeeld aan de Lange Vijverberg staat onder andere de tekst 'FUCK VOC'. Dat meldt mediapartner Den Haag FM.
Op de sokkel zijn verder teksten als 'Kami velum lupa' ('Wij zijn het niet vergeten') en 'Kami bersiap' ('Wij zijn paraat') gekalkt. De actiegroep Aliansi Merah Putih zegt achter de daad te zitten. De activisten hebben voor Van Oldenbarnevelt gekozen, omdat hij achter de oprichting zat van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1602.
De activisten dreigen meer standbeelden, maar ook gebouwen – zoals het Paleis op de Dam en musea – te bekladden. 'Wij zullen al jullie geliefde standbeelden gelijk maken met de kleur van de grond tijdens de Banda-moorden. Zolang de Gouden Koets zich vertoont met schilderingen van Afrikaanse en Javaanse slaven die gunsten bieden aan een witte koningin, vallen wij koninklijke erfgoederen aan. Het Paleis op de Dam laat hetzelfde zien, dus zal ook niet veilig zijn, net zoals de roofkunst die wordt tentoongesteld in Nederlandse musea.'

'Gerechtigheid'

Aliansi Merah Putih bestaat uit 'dochters en zonen van Divisi Bambu Runcing, vrijheidsstrijders van Indonesische afkomst'. Zij stellen directe afstammelingen te zijn van ‘inlanders’ en meer dan 350 jaar door de Nederlanders onderdrukt te zijn. 'Aliansi Merah Putih is een nieuwe grassroot organisatie die is opgestaan om gerechtigheid te halen van de wandaden gepleegd tijdens de illegale Nederlandse bezetting van Indonesië', stelt de groep.
De gemeente Den Haag heeft de bekladdingen op het standbeeld inmiddels verwijderd.