Iconische bloemenman Piet Dame (95) overleden: 'Haagse Markt was zijn lust en zijn leven'

Piet Dame is op 95-jarige leeftijd overleden
Piet Dame is op 95-jarige leeftijd overleden © Familie Dame
DEN HAAG - Hij was bijna 80 jaar een vertrouwd gezicht op de Haagse Markt en werd door veel mensen als opa gezien: bloemenkoopman Piet Dame. De iconische Hagenaar is woensdag op 95-jarige leeftijd overleden.
Piet was een vertrouwd gezicht op de markt. Zijn kraam was de eerste die je zag vanaf de kant van het Hobbemaplein. En iedereen kreeg een lach van hem.
'Als mannetje van zes kwam mijn vader al met een hondenkar op de Haagse Markt', vertelt zijn jongste dochter Nel Kames. 'Hij begon als aardappelboer en is later naar de bloemen overgestapt. Hij heeft 80 jaar op de markt gestaan.'
Piet Dame met dochter Nel en kleinzoon Joey
Piet Dame met dochter Nel en kleinzoon Joey © Familie Dame

Een mooi portret van opa Piet

'De markt was zijn lust en zijn leven', vertelt Nel. Zelfs toen hij de kraam over deed aan zijn dochter Nel bleef hij er komen. Kleinzoon Joey, die nu de kraam runt, liet een mooi portret van zijn opa op de zijkant van de bloemenkraam maken.
'Mijn vader werd door veel bezoekers van de markt als 'opa' gezien'. Geëmotioneerd leest Nel een berichtje van een meisje van Marokkaanse afkomst voor. 'Ze appt 'Is mijn opa overleden?' Mooi hè. Ik krijg zulke dierbare reacties van iedereen.'

Mijn vaders 'klavertje vier'

Met zijn vrouw Nel kreeg Piet vier dochters: Annie, Cisca, Riet en Nel. 'Mijn moeder noemde ons mijn vaders klavertje vier', aldus Nel.
'Mijn moeder is afgelopen november overleden. Zij is 92 geworden. Ze waren 74 jaar getrouwd.' Zeven maanden na zijn geliefde vrouw overleed Piet in het bijzijn van zijn klavertje vier.

Oproep: een grote haag van mensen

Piet Dame wordt maandag om 14.30 uur gecremeerd bij crematorium Ockenburgh. 'We rijden met de rouwstoet langs de Haagse Markt. Het mooiste zou zijn als er langs de Haagse Markt een grote haag van mensen mijn vader de laatste eer zouden bewijzen', verzucht Nel verdrietig.
Piet Dame is op 95-jarige leeftijd overleden
Piet Dame is op 95-jarige leeftijd overleden © Familie Dame