Egels Zoetermeer krijgen zender: 'Waar blijven ze in de stad?'

ZOETERMEER - Zes wilde egels in Zoetermeer krijgen vrijdagmiddag een zendertje, waarmee onderzoekers ze kunnen volgen. Egels zoeken de stad steeds vaker op, blijkt uit onderzoek. Om de gangen van de diertjes beter te kunnen nagaan worden ze nu een zomer lang gevolgd.

De egel is beschermd, maar het gaat niet erg goed met het dier. De populatie loopt terug. Zes egels uit de Egelopvang Zoetermeer worden gezenderd. De dieren worden vrijdagavond losgelaten. Ook zes egels in Steenwijk (Overijssel) krijgen een zender.

Zenderonderzoek op egels is in Nederland nog nooit eerder gedaan, meldt de Egelwerkgroep Nederland, onderdeel van de Zoogdiervereniging.

Extra bescherming in de stad

Het onderzoek moet inzicht geven in de routes die de egels afleggen in de stad; zo kan worden bekeken of zij door de aanleg van bijvoorbeeld groene stroken extra beschermd kunnen worden op hun tocht.

Het onderzoek duurt tot eind augustus. De egels hebben volgens de werkgroep geen last van de zender op hun rug. Onderzoekers zullen de twaalf egels geregeld controleren. Als de conditie van een dier achteruit gaat, wordt de zender weggehaald. Na afloop van het onderzoek worden alle zenders verwijderd.

Mysterieuze ziekte

Een onbekend aantal egels heeft ook te kampen met een nog niet opgehelderde ziekte, waardoor hun pootjes erg kunnen opzwellen en zij wonden oplopen aan de bek. Veel egels overlijden als gevolg ervan.

De ziekte is afkomstig uit België, en inmiddels ook in het zuiden van het land geconstateerd, maar in Zoetermeer zijn nog geen egels aangetroffen met de vreemde ziekte, volgens de Zoetermeerse Egelopvang.

KIJK TERUG: Twee trouwe vrijwilligsters egelopvang Zoetermeer geridderd

Deel dit artikel: