Wethouder wil Haagse hardrijder aanpakken met nieuw soort flitspaal

De man kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een geparkeerde auto
De man kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een geparkeerde auto © Regio15
DEN HAAG - Hardrijders en geluidsoverlast van brullende auto's en motoren aanpakken door zogeheten 'lawaaiflitsers' in te zetten. Dat wil de Haagse wethouder van mobiliteit, Robert van Asten (D66). De flitsapparaten registreren voertuigen die met veel lawaai en hoge snelheid door een straat rijden. Van Asten wil daarmee het Rotterdamse voorbeeld volgen, waar het stadsbestuur en het Openbaar Ministerie (OM) samenwerken met een proef met deze flitsers, zo zei hij in het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.
'Ik wil minimaal tien flitspalen in Den Haag kunnen inzetten, vrijelijk door de hele stad te verplaatsen', luidt de wens van Van Asten. 'Dan mogen zij de boetes innen', verwees de wethouder naar het Openbaar Ministerie in Den Haag. Het OM is alleen nog niet zo happig, wist Van Asten te vertellen. 'Ik sta al een tijd bij hen op de deur te kloppen.' Inmiddels staat de deur wel op een kier en zijn de wethouder en justitie met elkaar in gesprek, maar het tempo valt hem tegen.
Van Asten kondigde een paar maanden eerder al aan om dertien zeer gevaarlijke plekken in de stad aan te pakken. Voorbeelden van deze 'blackspots' zijn de Laan van Meerdervoort/Ockenburghstraat, Vaillantlaan/Hoefkade, Statenlaan/Westduinweg en Parallelweg/Koningstraat.

'Rijbewijs nooit terug'

De afgelopen weken klaagden ook bewoners rondom de Visafslagweg op Scheveningen over de hardrijders, die met snelheden van 120 tot 130 kilometer per uur langsreden - waar 50 is toegestaan. Van Asten noemde ook een ander voorbeeld van een hardrijder. 'Een motor reed 150 kilometer per uur. Ik mag hopen dat hij zijn rijbewijs nooit meer terugkrijgt. Als je met 150 kilometer per uur dwars door de stad gaat, dan neem je willens en wetens het risico iemand dood te rijden.'