Honderden mensen betogen op het Malieveld tegen coronamaatregelen

Demonstranten op het Malieveld
Demonstranten op het Malieveld © Regio 15
DEN HAAG - Op het Malieveld in Den Haag hebben zich zondag honderden mensen verzameld om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Vrijdag verbood burgemeester Remkes de demonstratie, maar nadat er zondag steeds meer mensen kwamen, besloot hij dat er van 13.00 tot 13.30 uur een korte demonstratie mocht worden gehouden. Een woordvoerder van de burgemeester meldt dat aangezien sprake was van een groep van een paar honderd mensen, er voldoende ruimte zou zijn op het Malieveld om genoeg afstand te kunnen bewaren.
Om 14.30 uur stroomde het Malieveld langzaam leeg. Agenten riepen via een megafoon mensen op om naar huis te gaan. Niet iedereen hield zich daar aan. Volgens de politie trokken voetbalsupporters vanaf de demonstratie naar station Den Haag Centraal. De ME voerde daar charges uit.
De politie meldde eerder op de middag dat de sfeer omsloeg en dat supporters van verschillende voetbalclubs zich tussen de demonstranten hebben gemengd. Mensen worden opgeroepen om uit de buurt van het Malieveld te blijven. Het Binnenhof is uit voorzorg aan beide zijden door de politie afgezet. Vervoersbedrijf HTM meldt dat bus 20 en tram 15, 16 en 17 omrijden. Het winkelgebied in het centrum van de stad wordt afgesloten om te voorkomen dat mensen vanaf het Malieveld dat gebied in gaan.
Politie verzoekt mensen te vertrekken vanaf het Malieveld
Zondagochtend werden er meerdere mensen gearresteerd. Volgens de politie zijn de demonstranten meerdere keren aangesproken, gewaarschuwd en gevorderd om het terrein te verlaten. Zij hebben dit geweigerd. Agenten zijn toen in opdracht van de burgemeester overgegaan tot aanhouding.
Na de eerste aanhoudingen zondagochtend was het rustig op het Malieveld. Volgens Omroep West-verslaggever Jim van der Deijl. hing er op het Malieveld rond 11.15 uur 'een relaxte sfeer'. 'Mensen zijn aan het picknicken, ik zie drie groepjes sporten. Als het zonnetje doorkomt is het weer heerlijk.' Daarna werd het snel drukker met demonstranten.
De gemeente Den Haag besloot vrijdag de demonstratie te verbieden nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakte het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook zorgt het voor een 'vrees voor wanordelijkheden', aldus de gemeente. De actiegroep spande nog wel een kort geding aan, maar de rechter staat achter het besluit van Remkes.