Rumoerig einde van demonstratie tegen coronamaatregelen

© Regio15
DEN HAAG - Het einde van de in eerste instantie verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld is rumoerig verlopen. De Mobiele Eenheid heeft charges uitgevoerd bij station Den Haag Centraal nadat ze werden belaagd door relschoppers. Volgens de politie trokken voetbalsupporters vanaf de demonstratie naar het station en was de sfeer grimmig. Ook stonden er diverse demonstranten op de Utrechtsebaan, waardoor verkeershinder ontstond.
Rond 16.30 uur begon de ME met het omsingelen van de mensen die nog aanwezig waren op het Malieveld in Den Haag. Vanaf de zijkanten van het terrein sloot de politie de daar nog steeds aanwezige demonstranten in. Uiteindelijk is de politie overgegaan op het arresteren van mensen die weigerden te vertrekken. Volgens de NOS zijn vele tientallen betogers opgepakt. Bij het Centraal Station zijn vijf personen aangehouden vanwege het gooien van stenen. Zondagochtend werden ook al acht mensen gearresteerd.
'Dit heeft niets meer met een normale demonstratie te maken', zegt de politie. De groep werd teruggedrongen, onder meer met politie te paard. Er werd ook een waterkanon ingezet. De politie roept op Twitter mensen op niet naar de binnenstad te komen.
Hoewel burgemeester Johan Remkes een demonstratie op het Malieveld zondag van de groep Virus Waanzin verbood, kwamen er toch betogers naartoe. Uiteindelijk besloot Remkes rond 13.00 uur een korte demonstratie toe te staan, tot 13.30 uur. Daarna bleven nog veel mensen hangen op het Malieveld. Ook voetbalsupporters waren naar het Malieveld gekomen, zegt de politie.