Remkes reageert op onrustige dag in Den Haag; politie arresteert ongeveer vierhonderd mensen

© Regio15
DEN HAAG - Waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft zondagavond gereageerd op de onrustig verlopen demonstratie op het Malieveld in Den Haag. 'Dit heeft niets meer met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde', zegt hij. De politie heeft ongeveer vierhonderd aanhoudingen verricht.
Remkes verbood vrijdagmiddag een demonstratie op het Malieveld van Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen omdat het te druk zou worden en mensen niet goed afstand zouden kunnen houden. 'Ook had de politie vooraf informatie dat verschillende groepen onruststokers, onder wie voetbalsupporters, zich zouden mengen in de demonstratie', aldus de gemeente in een persbericht.
Desondanks kwamen er zondag toch betogers naar Den Haag. Uiteindelijk besloot Remkes rond 13.00 uur een korte demonstratie toe te staan, tot 13.30 uur. Maar daarna bleven nog veel mensen hangen op het Malieveld, en trok er ook een groep richting het Centraal Station. Onder meer de ME - die werd bekogeld met stenen en rookbommen - moest met waterkannonen ingrijpen. Remkes: 'Ik ben de politie dankbaar voor hun inzet.'

Aanhoudingen

Er zijn door de politie zondag ongeveer vierhonderd mensen gearresteerd. Een grote groep is inmiddels weer vrijgelaten. De politie stuitte onder meer op een persoon met een samoeraizwaard op zak.
Zaterdag vond er op het Malieveld een Black Lives Matter-demonstratie plaats. Daar kwamen enkele honderd mensen op af. Die betoging verliep rustig.
© Regio15