Chef veiligheidsregio's over onrust Den Haag: 'Kleine groep verpest het'

DEN HAAG - De voorzitter van het overleg van de veiligheidsregio's, Hubert Bruls, vindt het jammer dat zondag in Den Haag een aantal mensen het heeft verpest voor de rest. Dat zei hij maandagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen braken ongeregeldheden uit waarbij onder meer voetbalsupporters confrontatie zochten met de politie. De politie heeft rondom de demonstratie ongeveer vierhonderd arrestaties verricht.

Het protest van actiegroep Viruswaanzin was vrijdag door waarnemend burgemeester Johan Remkes verboden, omdat de vrees bestond dat er te veel mensen op af zouden komen. Uiteindelijk besloot Remkes een vorm van protest toch toe te staan toen er een hoop mensen op het Malieveld verschenen. Ze mochten een korte demonstratie tot 13.30 uur houden, op voorwaarde dat ze genoeg afstand van elkaar zouden houden en daarna zouden vertrekken.

De demonstranten zeiden dat ze daaraan gehoor zouden geven, maar velen vertrokken niet meteen. Volgens journalisten ter plaatse waren er zo'n tweeduizend demonstranten op het Malieveld.

'Probleem is kleine groep'

Voorzitter Bruls zei in het NOS Radio 1 Journaal te snappen dat mensen willen demonstreren. 'Ik heb alle begrip voor alles wat mensen zoeken, maar ik heb weinig begrip voor mensen die dan met andere redenen daarnaartoe gaan', doelend op de ongeregeldheden.

Volgens Bruls leek de demonstratie in Den Haag een tijdlang prima te verlopen. 'Met de meeste mensen is goed te communiceren, ook met de organisatoren. Het probleem zit in een kleine groep die erop afkomt. Een aantal mensen is het echt aan het verstieren voor de rest.'

Johan Remkes

Burgemeester Remkes reageerde zondagavond op de onrustige dag op en rondom het Malieveld. 'Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken', aldus Remkes. 'Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde.'

Meer over dit onderwerp:
CORONA MALIEVELD DEMONSTRATIE DEN HAAG
Deel dit artikel: