Haags slachtoffer van Thijs H. had 30 steekwonden en afgesneden pink

DEN HAAG - De 56-jarige Etsuko die vorig jaar mei werd doodgestoken in de Scheveningse Bosjes had dertig steekwonden. Daarnaast was haar linkerpink afgesneden. Dat bleek maandag op de eerste dag van het proces tegen verdachte Thijs H. De 28-jarige H. blijft bij zijn bekentenis de vrouw te hebben doodgestoken. Ook de moorden twee dagen later op een man en een vrouw op de Brunssummerheide, heeft hij bekend.
De vrouw was een bekend gezicht in de Scheveningse Bosjes, ze liet daar dagelijks haar twee hondjes uit. Een van de hondjes had een handicap en liep daardoor met een soort looprekje.
Op 4 mei rond 15.30 uur werd haar lichaam gevonden op het Galgenpad. De vrouw was omgebracht met drie snijwonden en dertig messteken, tien daarvan waren in hersenen, longen en hart. Ook was haar linkerpink afgesneden. 'Een bizar detail', volgens de rechter. De vrouw had handschoenen aan, maar de handschoen van haar linkerhand was intact. Drie dagen na de moord, op 7 mei, stak H. een man en een vrouw dood in Limburg.

Mes in de keukenla

H. werd op 8 mei vorig jaar aangehouden. Bij de doorzoeking van zijn huis op de Haagse Hooikade vonden agenten een schoongemaakt keukenmes in de la. Daarop werd DNA gevonden van het slachtoffer. Net als op de handschoen van het slachtoffer. Ook op een rugtas van de verdachte werd DNA van H. en van het slachtoffer gevonden.
H. staat de komende week terecht in de rechtbank in Maastricht. Het Openbaar Ministerie (OM) klaagt hem aan voor drie keer moord. Maandag behandelt de rechtbank de feiten van de drie moorden en de persoonlijke omstandigheden van H. Dinsdag komen de nabestaanden van de slachtoffers aan het woord. Op 30 juni formuleert het OM de strafeis.

Zelfmoordpoging

H. dacht in de periode vóór de moorden dat de wereld in handen was van psychopaten. Nadat hij een tijdlang succesvol was geweest als data-analist bij een Amsterdams bedrijf kreeg hij in toenemende mate last van burn-outklachten, waarna zijn geestelijk verval inzette. Die kenmerkte zich onder meer door waanbeelden en angsten. In november 2018 probeerde H. zichzelf van het leven te beroven. Hij bracht zichzelf ernstige snijverwondingen toe en overleefde het maar net.
Een dag eerder had hij tegen een psycholoog gezegd dat hij geen suïcidale gedachten had. H.: 'Ik dacht dat vrienden mij zouden ontvoeren en martelen. Die angst was zo hevig dat ik besloot het zelf te doen. Niet omdat ik dood wilde, maar omdat ik bang was.'

Psychose

Dat kwam naar voren tijdens een uitvoerige bespreking van de voorgeschiedenis van de gruwelijke feiten. Volgens H. pleegde hij de moorden onder invloed van een psychose. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben verklaard dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is. Maar het OM denkt dat H. hierover liegt.
Gebleken is dat H. tijdens gesprekken met behandelaars veelal niet de waarheid sprak over wat er in hem omging. Ook bleef hij naast voorgeschreven medicatie voor zijn psychische klachten drugs gebruiken, tegen nadrukkelijke adviezen in. Het overlijden van een geliefde oom, in april vorig jaar, greep hem zeer aan. De uitvaart, aldus H., zorgde voor "een echte omslag". Vanaf dat moment kwam hij opnieuw in de ban van allerlei wanen.