Nog 11 mensen vast na demonstratie in Den Haag

© Regio15
DEN HAAG - Van de ongeveer vierhonderd mensen die de politie zondag tijdens de demonstratie op en rond het Malieveld in Den Haag had aangehouden, zitten er nog elf vast, meldt de politie. Zij zitten in verzekering omdat ze worden verdacht van zwaardere feiten, zoals openlijke geweldpleging.
De rest van de aangehouden personen is na verhoor vrijgelaten met een afdoening op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom). De politie is tot laat in de nacht van zondag op maandag bezig geweest met het afhandelen van het grote aantal arrestanten, zegt een woordvoerder. Een grote groep was zondagavond al vrijgelaten.
De politie kan nog niks zeggen over de achtergrond van de arrestanten. Ook niet of er voetbalsupporters onder zitten. 'Over dat laatste doen we geen mededeling', aldus de woordvoerder. De politie meldde zondag dat er ook voetbalsupporters naar het Malieveld waren gekomen.

ME grijpt in

Hoewel de grote demonstratie tegen de coronamaatregelen waarbij tienduizend bezoekers werden verwacht, werd verboden kwamen er zondag toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat burgemeester Johan Remkes zondag een korte betoging toestond omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden vanwege het coronavirus, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig op het Malieveld.
Ook greep de ME in toen een groep betogers, volgens de politie voetbalsupporters, bij Den Haag CS de confrontatie zocht met de politie. De mobiele eenheid voerde meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. 'Dit heeft niets meer met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde', zei burgemeester Johan Remkes zondag.