Horeca- en entertainmentsector houdt rustig protest op Malieveld

DEN HAAG - Op het Malieveld in Den Haag houden horeca-ondernemers, festivalorganisatoren, artiesten, circussen, kermisexploitanten en bedrijven en werknemers uit de entertainmentsector een rustig protest. Ze komen in actie tegen 'te strenge coronaregels' en vóór meer financiële steun van de overheid.

Er hebben zich zo'n 150 mensen verzameld. Sommige demonstranten dragen gele hesjes. Een clown heeft een bord bij zich met de tekst: wanneer kan ik weer lachen. Iemand anders heeft op zijn shirt de tekst: Rot op met je nieuwe normaal. Naast mensen uit de evenementenbranche hebben ook individuen zich bij het protest aangesloten die in het algemeen tegen de coronamaatregelen zijn. Ze worden vermaakt door een dj en de zanger van de feestband Trafassi.

De demonstranten op het Malieveld willen zo snel mogelijk weer aan de slag:

Meer overleg

De demonstranten vinden onder meer dat de algemene regel van anderhalve meter afstand houden te strikt wordt gehandhaafd in de horeca. Ze pleiten voor meer overleg en waarschuwingen, in plaats van directe boetes. Onder café- en restauranthouders is veel onvrede over de regels. Als ze hun zaak adequaat inrichten met het oog op de afstandsregel, wil dat nog niet zeggen dat alle gasten zich eraan houden.

De initiatiefnemers van de betoging vinden verder dat de overheid festivals in de buitenlucht weer moet toestaan vanaf 1 juli. Dat kan eventueel op kleinere schaal of met een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter. 'Steun ons en laten we proberen de enorme schade in deze branche nog enigszins te beperken voor het te laat is', schreven de organisatoren vooraf op Facebook.

Botsauto

Michel Walta uit Maastricht is in een omgebouwde botsauto aanwezig op het Malieveld. Hij verkoopt meubilair voor de entertainmentsector. Hij hoopt dat de overheid kiest voor 'de gulden middenweg'. 'Corona kan levens kosten, maar het zou goed kunnen komen als het volwassen wordt aangepakt. De verantwoordelijkheid moet worden overgelaten aan de professionals in de entertainmentbusiness. Zij kunnen ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid', aldus Walta.

Op het Malieveld demonstreert de entertainmentsector voor verder versoepeling van de maatregelen. | Foto: ANP

LEES OOK: Leidse kroegbaas hoopt dat droom nog uitkomt: 'Overeind blijven en hopen op betere tijden'

Meer over dit onderwerp:
MALIEVELD DEMONSTRATIE DEN HAAG CORONA
Deel dit artikel: