Vijf woningen onbewoonbaar door brand op dakterras in De Lier

Zwarte rookwolken boven de woning aan de Eikenhof in De Lier
Zwarte rookwolken boven de woning aan de Eikenhof in De Lier © District8
DE LIER - Een brand op een dakterras aan de Eikenhof in De Lier is een van de woningen ingeslagen. Daar breidde het vuur zich snel uit. De brandweer moest vijf woningen ontruimen. Er raakte niemand gewond, maar de bewoners van de woningen kunnen voorlopig niet terug naar huis.
De brand begon op het dakterras achter een van de woningen in het complex. Het vuur sloeg volgens een woordvoerder van de brandweer over naar binnen. Hier kon het vuur zich in korte tijd snel uitbreiden. 'De bewoners hoorden van de brand omdat de rookmelder afging', legt een woordvoerder van de brandweer uit. 'Hierdoor waren ze redelijk snel bij de brand, anders was de schade nog veel groter geweest.'
De brandweer moest de woning ontruimen, net als vier omliggende maisonnettewoningen. Volgens de brandweer is de schade in de woning waar de brand begon aanzienlijk. 'Naast de brand- en rookschade is er in die woning ook veel waterschade.' Ook de omliggende woningen zijn voorlopig onbewoonbaar. 'Salvage is ter plaatse om de schade op te nemen, maar we gaan er vanuit dat de stank te erg voor de bewoners om vanavond al weer naar huis te kunnen.' De bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen sporthal, waar een onderkomen voor de nacht werd gevonden.

Watertekort

Geen van de bewoners raakte gewond. De brandweer zette groot in. Volgens de brandweerwoordvoerder was dit nodig om voldoende water te hebben om de brand te blussen. 'Rond het appartementencomplex is weinig water beschikbaar. Dus om te voorkomen dat we een watertekort zouden hebben, moesten we meer materieel inzetten om het water van andere punten te kunnen gebruiken.'
De brandweer had de brand snel onder controle, maar het uitmaken van de brand was lastig. De vlammen zaten ook in een van de spouwmuren van het complex. Om die te blussen is een specialistisch team uit Rijswijk opgeroepen. 'Met blusnaalden kunnen zij via het dak in de spouwmuur blussen.' Rond 23.30 uur was ook deze brand geblust.