Taakstraf geëist tegen Alphenaar voor verkoop geroofde postzegelcollectie

© ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een 27-jarige man uit Alphen aan den Rijn hoorde het Openbaar Ministerie donderdag een taakstraf eisen voor zijn rol in een zwendel met zeldzame postzegels. Samen met een vriendin verkocht hij de zegels die afkomstig waren van een diefstal in België. Het OM wil dat de Hagenaar die de zegels kocht een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 200 uur krijgt.
De postzegels komen uit de collectie van een man uit Brussel. Het slachtoffer wordt op 2 maart 2017 thuis overvallen, waarbij zijn collectie met een waarde van 200.000 euro wordt meegenomen.
Het duurt twee maanden voor de zeldzame zegels op de markt komen. De (nu) 27-jarige man uit Alphen aan den Rijn verkoopt veertien zegels aan een handelaar uit Den Haag. Hij vertelt dat de postzegels van zijn overleden opa zijn en krijgt van de inmiddels 59-jarige Hagenaar 2.500 euro voor de zegels.

'Collectie van opa'

Een week later gaat een nu 29-jarige vrouw uit Rotterdam ook langs bij de Haagse handelaar. Ze doet zich voor als de vriendin van de Alphense man en verkoopt nog eens zes postzegels 'uit de collectie van opa'. Voor deze zes postzegels krijgt ze 1.500 euro. Na deze bezoeken komt de vrouw nog twee keer naar de winkel om voor bijna 7.000 euro aan postzegels te verkopen.
De vrouw probeert het ook bij een winkel in Amstelveen, maar daar valt ze door de mand. Ze zegt dat ze de zegels voor een vriendin verkoopt, omdat die snel geld nodig had. De verdachte zegt dat ze een collectie postzegels heeft die in geld moest worden omgezet, waarbij ze de opbrengst met de vriendin zou verdelen. De verkopers in Amstelveen geloven dit verhaal niet en waarschuwen de politie.

Buiten openingstijden

De twee verkopers en de Haagse handelaar worden aangehouden. Volgens het OM was het voor alle partijen duidelijk dat de postzegels uit een misdrijf afkomstig zijn. De verkopers spraken altijd buiten de openingstijden af met de handelaar en wilden het geld contant ontvangen. Ook dat de zogenaamde 'eigenaar' van de zegels nooit mee naar binnen ging is volgens de officier van justitie verdacht.
Ook voor de handelaar moet volgens het OM duidelijk zijn geweest dat de zegels niet legaal waren verkregen. Hij vroeg bij de koop nog wel of de zegels niet gestolen waren, maar na een ontkennend antwoord vroeg hij nooit verder. Na de eerste verkoop hoorde de Hagenaar al dat de zegels ergens anders aangeboden waren en als gestolen werden bestempeld. Dat weerhield de man er niet van om nog drie keer postzegels van de verdachten te kopen om deze met flinke winst door te kunnen verkopen.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Tegen de Haagse handelaar werd daarom de zwaarste straf geëist, namelijk een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden. De man uit Alphen moet van het OM een taakstraf van 30 uur krijgen, terwijl de Rotterdamse vrouw een taakstraf van 50 uur hoorde eisen. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat de drie verdachten ook de overval hebben gepleegd.
Het OM eiste ook een werkstraf van 200 uur en een gevangenisstraf van 2 maanden tegen een vriendin van het duo die de postzegels aan hen heeft geleverd. Het OM vermoedt dat de vriend van deze vrouw de zegels in eerste instantie heeft aangedragen. Hij is daarom overgedragen aan justitie in België en hij wordt daar berecht.
De rechter doet 9 juli uitspraak.