Coronademonstratie Den Haag opnieuw verboden, maar demonstranten willen toch naar Malieveld

DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft de aangekondigde demonstratie op het Malieveld van de organisatie Viruswaanzin van aankomende zondag verboden. Dat meldt de gemeente. Afgelopen zondag liep een demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag uit de hand.

De demonstratie is verboden op basis van dezelfde gronden als vorige week. Zo is de verwachting dat de omvang van de demonstratie een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid. Ook zijn er signalen dat er 'gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden'. Daarnaast is er volgens gemeente 'geen indicatie dat de organisatie bereid en/of in staat is om maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor een ordelijk verloop van de demonstratie waartoe zij breed oproepen'.

De gemeente zegt dat de inhoud geen rol speelt bij de keuze om de demonstratie te verbieden. 'De ernstige wanordelijkheden die vorige week hebben plaatsgevonden tonen aan dat de zorgen reëel zijn.'

'Op persoonlijke titel toch naar Malieveld'

Ondanks het verbod willen de demonstranten wel naar het protest. Dat zegt kopstuk Willem Engel van de groepering. 'Wij, op persoonlijke titel, zijn zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen', zegt Engel in een videoboodschap op Facebook.

Burgemeester Johan Remkes vindt die oproep onverantwoord. 'Mensen die oproepen om gewoon te gaan en je niets aan te trekken van een verbod, omdat dit een aanval op de rechtstaat zou zijn, creëren feitelijk een situatie van wetteloosheid en chaos', zegt Remkes. De gemeente roept dan ook op om zondag niet naar het Malieveld te komen. 'Het aanwezig zijn bij een demonstratie die verboden is, ook op persoonlijke titel, is een strafbaar feit', aldus de gemeente.

ME en politie

De gemeente: 'Een ander belangrijker argument om niet te komen is dat er duidelijke signalen zijn dat de bijeenkomst gekaapt zal worden door groepen die uit zijn op chaos en geweld en de kans dat men in het gedrang komt is groot. Iedereen die aankomt in Den Haag zal aangesproken worden door de politie met het verzoek direct om te keren. Wie dat gebod negeert doet dat op eigen risico. Het is naïef te denken dat als je je zelf vreedzaam gedraagt alle mensen om je heen dat ook zullen doen.'

'De politie doet er alles aan om te voorkomen dat het misgaat; u kunt ze daarbij helpen door er niet tussen te gaan staan' - gemeente Den Haag

Een eerdere demonstratie van de groep tegen de coronamaatregelen op het Malieveld verliep rumoerig. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd. De Mobiele Eenheid voerde charges uit bij station Den Haag Centraal nadat ze werden belaagd door relschoppers. Volgens de politie trokken voetbalsupporters vanaf de demonstratie naar het station en was de sfeer grimmig. Ook stonden er diverse demonstranten op de Utrechtsebaan, waardoor verkeershinder ontstond.

Tegen coronamaatregelen

Virus Waanzin is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is.

LEES OOK: Rumoerig einde van demonstratie tegen coronamaatregelen

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG
Deel dit artikel: