Zaak-Orlando Boldewijn voor de rechter: 'Roy B. verleende geen hulp'

DEN HAAG - Bijna 2,5 jaar na de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn start maandag de rechtszaak tegen Roy B. De 29-jarige B. wordt vervolgd omdat hij Orlando niet hielp toen die in februari 2018 in het ijskoude water lag in de Haagse wijk Ypenburg. Volgens justitie zag B. Orlando vanuit zijn bootje spartelen maar deed hij niks en kroop terug in bed. Een week daarna werd het lichaam van de Rotterdamse tiener gevonden.

Verslaggever Sander Knura is aanwezig in de rechtbank, volg onderaan het artikel de rechtszaak.

Orlando heeft op de fatale avond een date met Roy B. Rond 23.00 uur krijgt de moeder van Orlando een bericht: 'Het duurde ietsje langer, ik kom er zo aan.' Het is het laatste wat ze van haar zoon hoort, al twijfelt ze of het bericht van hem komt. Als Orlando die avond niet thuis komt trekken vrienden en familie aan de bel, ze hangen flyers op in Rotterdam.

Als Orlando de dag erna nog niet thuis is, doen zijn vrienden aangifte bij de politie. Op 25 februari treedt de politie actief naar buiten met zorgen over de vermissing. Agenten flyeren in Ypenburg en er worden borden neergezet met een foto van Orlando. Na een anonieme tip zoeken duikers een dag later in het water van de Blauwe Loper. Daar vinden ze het lichaam van Orlando, precies onder de plek waar het drijvende vissershuisje had gelegen van Roy B. Het verdriet is groot, er wordt een stille tocht gelopen en ook op school wordt Orlando herdacht.

Aanhouding

Zo'n twee maanden later wordt B. aangehouden. De politie is hem op het spoor gekomen door een datingapp. Twee dagen later is hij weer op vrije voeten. Het zal vervolgens bijna twee jaar duren voordat B. voor het eerst voor de rechter komt. Zelf is hij niet bij de zitting. Volgens zijn advocate is hij bang, onder meer door alle aandacht van de media en bedreigingen. Hij is inmiddels vertrokken uit Den Haag.

Op de zitting waarschuwt de officier van justitie dat mogelijk nooit helemaal duidelijk wordt wat er precies gebeurd is met Orlando. Zijn doodsoorzaak is niet meer te achterhalen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft B. gezegd dat hij in bed lag op zijn woonbootje toen hij een hoop geschreeuw hoorde. Nadat hij Orlando die nacht niet meer zag, is B. weer gaan slapen. 'De verdachte ging nog buiten kijken, maar zag hem niet meer. Hij wilde gaan helpen, maar het was al te laat. Hij sloeg helemaal dicht en heeft niets gedaan', zei de officier.

Geen hulp geboden

Justitie klaagt B. daarom aan voor drie zaken: mishandeling met de dood tot gevolg - niet actief mishandelen maar juist door hulp na te laten - en dood door schuld dan wel het nalaten van het verlenen van hulp.

De rechtbank heeft voor het proces tegen B. twee dagen uitgetrokken. Maandag mogen nabestaanden gebruikmaken van hun spreekrecht. Donderdag komt het OM aan het woord en zal dan ook een staf eisen.

'Achter gesloten deuren'

De advocaat van B. wilde dat het proces achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Maar de rechter vond de openbaarheid te belangrijk om mensen te weigeren. Toen hij besliste dat B. aanwezig moest zijn klonk er een 'yes' bij de nabestaanden. Voor hen is het belangrijk dat B. in het openbaar verantwoording aflegt.

Verslaggever Sander Knura is in de rechtbank om de zaak te volgen.

LEES OOK: Een jaar na de verdwijning en het overlijden van Orlando Boldewijn

Meer over dit onderwerp:
ORLANDO BOLDEWIJN ROY B YPENBURG
Deel dit artikel: