Uitslaande brand verwoest twee panden in centrum van Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - In het centrum van Alphen aan den Rijn heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote brand gewoed. De vlammen sloegen eerst uit het dak van een restaurant aan de Rijnkade. Daarna sloeg het vuur over naar de naastgelegen kledingzaak VERO MODA, gevestigd een monumentaal pand met een rieten dak. Over de oorzaak is nog niets bekend.

De brand werd rond 3.00 uur ontdekt op de bovenste verdieping van restaurant Proto in Alphen. Van het restaurant en de modezaak ernaast zijn de daken ingestort. Volgens de brandweer is de schade binnen enorm. Niemand is gewond geraakt. Diverse omliggende panden werden ontruimd en ongeveer vijftien bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis.

De Van Mandersloostraat, een winkelstraat in het centrum, was de hele ochtend voor een deel afgesloten. Volgens mediapartner Studio Alphen blijven opticien Pearle en modezaak Miss Etam voorlopig gesloten. De buren van Proto en VERO MODA hebben veel rook- en waterschade. Burgemeester Liesbeth Spies heeft de plek van de brand zaterdagochtend vroeg bezocht.

Bekijk hieronder beelden van de brand:

De brand was rond 6.30 uur onder controle, maar het nablussen kan nog geruime tijd gaan duren. Omliggende panden aan de Rijnkade hebben te maken met veel water- en rookschade. Zaterdagochtend konden de meeste omwonenden, na controle door de brandweer, weer terug naar hun woning.

De Alphense Germaine Soyer is zaterdag meteen een inzamelingsactie begonnen voor de eigenaren van het restaurant. 'Het is zo'n begrip hier, iedereen uit Alphen gaat naar Proto. Ik liep vanmiddag even door het centrum en íedereen had het er over. Iedereen is heel begaan', vertelt Germaine.

Volgens de brandweer is er meteen groots ingezet:

Meer over dit onderwerp:
ALPHEN AAN DEN RIJN BRAND RESTAURANT
Deel dit artikel: