Politie klaar voor verboden demonstratie: 'Rellen tolereren we niet'

DEN HAAG - Mocht het zondag in Den Haag tijdens de verboden anti-lockdowndemonstratie uit de hand lopen, dan is de politie op alles voorbereid. 'Laat één ding duidelijk zijn: demonstreren is een grondrecht, maar rellen tolereren we niet', zegt politiechef Wilbert Paulissen namens de Nationale Politie in De Telegraaf.

De demonstratie is verboden, omdat het protest volgens de burgemeester een gevaar vormt voor de volksgezondheid vanwege de verwachte hoge opkomst. Ook bestaat de kans op ernstige wanorde. Behalve de demonstranten, hebben voetbalhooligans opnieuw aangekondigd naar Den Haag te zullen komen. Desondanks heeft organisator actiegroep Viruswaanzin laten weten naar het Malieveld te gaan.

Met het oog op de verboden demonstratie heeft de politie voor dit weekend een Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSGBO) opgetuigd. Dat is een soort nationale commandopost voor gebeurtenissen van grote impact die de gebieden van de regionale eenheden overschrijden.

'Voorbereid op een heet weekendje'

De politie is 'voorbereid op een heet weekendje', zegt Paulissen in De Telegraaf. De eenheidschef van de politie Oost-Brabant voert het woord namens de NSGBO.

De politie probeert nu vooral de informatiepositie ten aanzien van de verschillende groeperingen te verbeteren om goed voorbereid te zijn op eventuele rellen en de mensenstromen. Paulissen: 'Dat doen we met behulp van bronnen binnen die bewegingen en door sociale media goed in de gaten te houden. We zijn daar 24/7 mee bezig. Het voordeel van een NSGBO is dat we dan kunnen schuiven met politie-eenheden en informatie snel kunnen delen.'

'Mensen direct aanspreken'

Maar de politie doet vooral een beroep op het gezonde verstand van iedereen. 'We zullen mensen direct aanspreken. Ga weg, de demonstratie is verboden. We waarschuwen. En als het nodig is wordt er handhavend of desnoods repressief opgetreden', zegt de Haagse politiechef Paul van Musscher tegen de NOS. 'Laat ik dit zeggen: we laten ons niet verrassen.'

LEES OOK: Remkes: 'Politie trad zondag professioneel op', gedrag demonstranten 'onverantwoord'

Deel dit artikel: