Instellingen

Viruswaanzin mag niet demonstreren en roept mensen op niet te komen

De demonstratie van afgelopen zondag op het Malieveld.
De demonstratie van afgelopen zondag op het Malieveld. © ANP
DEN HAAG - Virus Waanzin mag zondag niet demonstreren in Den Haag. De groep die zich verzet tegen de coronaregels had een kort geding aangespannen tegen het verbod van waarnemend burgemeester Johan Remkes om actie te mogen voeren. De rechtbank in Den Haag wees het verzoek om toch te mogen demonstreren af. Maandag volgt een toelichting op de uitspraak van de rechter.
Waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood ook vorige week een demonstratie van Viruswaanzin, waarop de groep eveneens reageerde met het aanspannen van een kort geding. Na dat verbod verschenen afgelopen zondag toch betogers op het Malieveld. Daarna ontstonden ongeregeldheden. Ongeveer vierhonderd mensen werden gearresteerd.
Remkes vreest opnieuw 'ernstige wanordelijkheden'. Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een 'ordelijk verloop' te zorgen. De rechtbank hield zaterdag vast aan het door waarnemend burgemeester Johan Remkes opgelegde verbod.

'Kom niet naar het Malieveld'

De advocaat van Viruswaanzin roept op om niet naar het Malieveld te komen. 'We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen', zegt advocaat Jeroen Pols van Viruswaanzin.
'Nederland heeft al genoeg schade geleden door de maatregelen. Wij hebben blijkbaar geen recht op een betoging en gaan er daarom ook geen energie meer instoppen. We gaan ons richten op een andere actie waar we iedereen voor nodig hebben. We komen volgende week met meer details naar buiten.'

'Volstrekt onverantwoord'

Ook burgemeester Remkes roept op om niet naar het Malieveld te komen. Aanwezig zijn bij een verboden demonstratie is, ook op persoonlijke titel, strafbaar. 'Extra wrang is dat de mensen die oproepen om "gewoon te gaan en je niets aan te trekken van een verbod" omdat dit een aanval op de rechtstaat zou zijn, feitelijk een situatie van wetteloosheid en chaos creëren is', zegt Remkes. 'Dat is volstrekt onverantwoord.'
Verder noemt Remkes het argument dat er signalen zijn dat er groepen naar Den Haag willen komen die uit zijn op chaos en geweld. 'Het is naïef te denken dat als je je zelf vreedzaam gedraagt alle mensen om je heen dat ook zullen doen. De politie doet er alles aan om te voorkomen dat het misgaat. U kunt ze daarbij helpen door er niet tussen te gaan staan.' De politie Den Haag blijft op alles voorbereid, zegt een woordvoerder tegen de NOS. De politie gaat er niet vanuit dat iedereen zich houdt aan het demonstratieverbod. 'We laten ons niet verrassen', aldus de woordvoerder.

Wethouder bang dat het uit de hand loopt

De Haagse wethouder Boudewijn Revis (VVD) verwacht dat het toch uit de hand gaat lopen zondag. 'Ik ben bang van wel', reageerde hij in het radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM. Hij vindt het 'idioot' dat mensen - ondanks het verbod - toch oproepen naar Den Haag te gaan.
'Waar ik mij ook zorgen over maak is dat mensen nu zeggen: "We willen dat deze burgemeester gaat zorgen dat er geen rellen komen in deze stad". Nou, als die mensen allemaal wel komen, dan komen er dus rellen en dan hoop ik ook dat de politie hard optreedt om te zorgen dat de dwangbevelen en de verordening nageleefd worden.'