Overlast op het water wordt streng aangepakt in Westland en Midden-Delfland

Erik Smit is surveillant bij de waterpolitie
Erik Smit is surveillant bij de waterpolitie © Omroep West
WESTLAND - In het Westland en Midden-Delfland is veel overlast van harde vaarders. Daarom treden de waterpolitie en het Hoogheemraadschap sinds kort harder op om dat probleem aan te pakken.
Harde muziek, herrie, schelden en te hard varen, niet alleen andere recreanten hebben er last van, maar het is ook slecht voor de flora en fauna. De boten varen veel nesten van vogels stuk en veroorzaken schade aan de natuurlijke oevers. 'Kijk hier', zegt Barry de Brabander van het Hoogheemraadschap en hij wijst op een kapot geslagen oever, 'dit komt doordat mensen veel te hard varen en daardoor te veel golfslag veroorzaken, daar kunnen de oevers niet tegen.'
Erik Smit, brigadier en lid van het Nautisch team politie Westland, schat dat er ongeveer 150 tot 200 kleine speedboten zijn met te zware motoren. 'Er mag maar zes kilometer per uur worden gevaren maar kleine speedbootjes hebben vaak veel te zware motoren en te jonge bestuurders en die houden zich niet aan de regels en dus geven we waarschuwingen en delen we boetes uit', zegt Erik Smit.
Politie treedt streng op tegen hardvaarders in Westland en Midden-Delfland

Wakker liggen van de herrie

Jannie van Geest woont aan het water en kan 's nachts vaak niet slapen van de herrie van de partyboten. 'We zijn allemaal jong geweest maar dit gaat echt te ver. Ik lig 's nacht wakker van de herrie en dan denk ik, daar gaan we weer'. Ik heb ook die kleine speedbootjes dwars door een heel stel ganzen zien vliegen, zo asociaal ik zag de veren door de lucht dwarrelen.'
Tijdens het interview komt er een boot met partygangers aangevaren, de muziek staat snoeihard. Erik Smit spreekt de mensen vermanend toe: 'Die muziek moet echt zachter en jullie houden je ook niet aan de anderhalve meter.' De opvarenden zetten gedwee de muziek wat zachter en varen verder.