Shorttrackster Lara Van Ruijven ernstig ziek in Frans ziekenhuis

NAALDWIJK - Shorttrackster Lara van Ruijven (27) is tijdens een trainingskamp in de Franse Pyreneeën ernstig ziek geworden. De Naaldwijkse is opgenomen op de intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Perpignan. Dat meldt de KNSB. Haar toestand lijkt stabiel, maar is kritiek.

Van Ruijven heeft recent een schouderoperatie ondergaan en zou na een snelle revalidatie in Font Romeu weer voor het eerst op het ijs staan. Daar is de nationale shorttrackselectie sinds vorige week op hoogtestage.

In Font Romeu werd een auto-immuunziekte bij Van Ruijven geconstateerd. 'Dat is een storing in je lichaam, waarbij je immuunsysteem je eigen cellen en stoffen als vijandig gaat beschouwen', legt NOS-verslaggever Joris van den Berg uit. 'Je lichaam gaat dan antistoffen aanmaken tegen de eigen weefsels. dat kan levensgevaarlijk zijn.'

Vloek

Daarop werd Van Ruijven eind vorige week in het ziekenhuis opgenomen. In de loop van het weekend ontstonden ernstige complicaties. Daarom verblijft Van Ruijven voorlopig op de intensive care. 'Haar toestand lijkt nu stabiel, maar is nog altijd kritiek', zegt Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, die sinds maandagochtend bij haar in het ziekenhuis is.

Font Romeu, waar Van Ruijven ziek werd, is bij schaatsliefhebbers bekend als de plek waar shorttrackster Monique Velzeboer in 1993 ongelukkig ten val kwam en waarbij ze een dwarslaesie opliep. 'Er lijkt wel een vloek te rusten op die plek', verzucht NOS-verslaggever Van den Berg.

Meer over dit onderwerp:
LARA VAN RUIJVEN SHORTTRACK NAALDWIJK
Deel dit artikel: