Gezondheidsraad: Telers moeten minder bestrijdingsmiddelen gebruiken

REGIO - Mensen zouden minder moeten worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen uit de landbouw. Zulke middelen zouden namelijk de kans op gezondheidsproblemen bij zowel telers als omwonenden kunnen vergroten. De Gezondheidsraad adviseert daarom maandag dat daar uit voorzorg iets tegen gedaan moet worden.

'Ook voorlichting en handhaving zijn van belang, want telers blijken veilig werken niet altijd genoeg prioriteit te geven', aldus de Gezondheidsraad. Bovendien wordt ook geadviseerd om goed te registreren welke middelen op welke percelen worden gebruikt. Verder kan de overheid de blootstelling meten door urinetests.

Blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen wordt in verband gebracht met onder meer de ziekte van Parkinson en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Het is echter niet duidelijk hoe groot de blootstelling dan zou zijn en om welke middelen het gaat. Zulk onderzoek kan nog jaren duren en daarom adviseert de Gezondheidsraad om uit voorzorg de blootstelling te verminderen.

De Gezondheidsraad is een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad met als wettelijke taak regering en parlement te adviseren op het brede terrein van de volksgezondheid en gezondheidszorg.

'Veel gewezen en geschreeuwd'

LTO Nederland vindt dat boeren en tuinders al veel doen om de gewasbescherming duurzamer en veiliger te maken. Anderzijds vindt de boerenorganisatie dat 'risico's nooit helemaal uitgesloten kunnen worden'. Het ontwikkelen van weerbare rassen, die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben, brengt uitdagingen met zich mee, aldus LTO. De organisatie beklaagt zich verder over 'te trage toelating' door de overheid van nieuwe bestrijdingsmiddelen die lagere risico's opleveren.

Los van de wetenschappelijke kant zegt LTO zich zorgen te maken over 'de verharding van het debat' over gewasbescherming en de invloed van middelen op omwonenden. 'Er wordt soms wel erg veel gewezen en geschreeuwd', vindt de organisatie.

LEES OOK: Marius uit Roelofarendsveen kweekt eetbare rozen

Deel dit artikel: