OM eist 24 jaar cel en tbs tegen drievoudig moordverdachte Thijs H.

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Thijs H. (28) voor het doodsteken van drie mensen in mei vorig jaar. Volgens het OM doodde H. zijn slachtoffers met een vooropgezet plan. Het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerde dat de verdachte op het moment van de moorden volledig ontoerekeningsvatbaar was. Maar volgens het OM was hij alleen verminderd toerekeningsvatbaar.

H. heeft de drie moorden bekend. Zijn eerste slachtoffer was de 56-jarige Etsuko. Hij stak de vrouw op 4 mei 2019 dood in de Scheveningse Bosjes, terwijl zij haar hondje uitliet. Een paar dagen later, op 7 mei, bracht H. twee mensen om het leven op de Brunssummerheide in Limburg. Eerst doodde hij een 63-jarige vrouw en korte tijd later een 68-jarige man. Volgens het OM zijn zij 'op gruwelijke wijze en volstrekt willekeurig uit het leven weggerukt' en 'afgeslacht'.

Deskundigen van het PBC concludeerden dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. Hij zou destijds 'ernstig psychotisch ontregeld' zijn geweest. Het PBC heeft de rechtbank geadviseerd H. tbs met dwangverpleging op te leggen. Het OM kan zich niet met die conclusies en het advies verenigen, omdat het PBC-onderzoek 'incompleet' zou zijn geweest. Volgens justitie moet H. voor verminderd toerekeningsvatbaar worden gehouden.

Hulp Mondriaan

In een urenlang betoog zetten de twee officieren van justitie het beeld neer van een zaak, waarin drie onschuldige slachtoffers ten prooi zijn gevallen aan een man die weliswaar verward dan wel gestoord was, maar niet dusdanig dat hij niet anders kon dat wat hij heeft gedaan. Het gevaar voor herhaling is groot, meent het OM.

H. werd een dag na de moorden op de Brunssummerheide opgepakt. Dat hij snel kon worden opgespoord, is vooral aan ggz-instelling Mondriaan te danken. H. werd daar kort na de moorden ondergebracht, toen de politie nog naar een dader zocht. H. liep weg. Als Mondriaan de politie niet zou hebben gebeld, zou het mogelijk veel langer hebben geduurd voordat H. kon worden aangehouden, aldus het OM. H. was niet bekend bij justitie, zijn DNA zat niet in de databank, hij was niet van plan zichzelf te melden en ook zijn ouders waren niet van plan hem aan te geven.

Hoop om snel buiten te zijn

Maanden na zijn arrestatie legde H. een bekentenis af, kort voor zijn opname in het PBC. Vervolgens heeft H., gesteund door zijn ouders, geprobeerd de schade voor zichzelf zo veel mogelijk te beperken, door zijn gewelddadigheden aan zijn psychose toe te schrijven. Hij hoopte er volgens justitie met een milde behandelingsmaatregel vanaf te komen en snel weer buiten te zijn.

Het OM zegt dat H. geen geestelijke gezonde man is. Daaraan heeft hij zelf bijgedragen, door het gebruik van een mix aan (al dan niet voorgeschreven) medicijnen en drugs. Hij wist dat hij daarmee risico's nam. Woensdag gaat het proces tegen H. verder. Dan komt zijn advocaat Serge Weening aan het woord.

LEES OOK: Man van doodgestoken Etsuko: 'Verlies is voor mij onbeschrijflijk'

Meer over dit onderwerp:
THIJS H. MOORD SCHEVENINGSE BOSJES ETSUKO
Deel dit artikel: