Jan van Zanen neemt afscheid in Utrecht; woensdag beëdiging in Den Haag

DEN HAAG - 'Dit jochie gaat nu echt weg.' Met deze woorden heeft Jan van Zanen dinsdagmiddag afscheid genomen als burgemeester van Utrecht. Hij legde op het einde van de buitengewone raadsvergadering zijn ambtsketting neer. Woensdag wordt hij beëdigd als eerste burger van Den Haag.

Omdat samenkomsten van meer dan 30 personen tot 1 juli niet zijn toegestaan, was een publiek afscheid in de Domstad niet mogelijk. Van Zanen ontving uit handen van loco-burgemeester Lot van Hooijdonk een gouden medaille van de stad met de inscriptie: burgervader van alle Utrechters en voor altijd jochie van de Domstad.

Van Zanen werd tijdens de bijeenkomst bewierookt. Hij stond volgens Van Hooijdonk 'boven de partijen en tussen de mensen'. 'Jij kunt mensen verbinden als geen ander. Veel mensen hebben echt het gevoel dat zij je kennen.' Commissaris van de koning Hans Oosters: 'Ik hoop dat jouw warmte het ijspaleis in Den Haag doet ontdooien. Den Haag hengelt een grote vis binnen. Jij hebt in dit ambt je roeping gevonden.'

Zwaargewicht

Oosters noemt Van Zanen een 'zwaargewicht die het vak als burgemeester in de finesses beheerst en een rolmodel voor andere burgemeesters. Ook zijn duidelijkheid, toewijding, goede voorbereidingen en dat hij tot op detailniveau op de hoogte is, wordt geroemd. Oosters: 'Jij bent iemand die het verschil kan maken.'

Het vertrek van Van Zanen is alom betreurd in Utrecht. Zowel binnen als buiten de gemeenteraad is de ervaren bestuurder geliefd. 'Utrecht zal haar ervaren burgemeester van en voor iedereen gaan missen', zei bijvoorbeeld Rick van der Zweth, fractievoorzitter van oppositiepartij PvdA eerder al.

'Jan van de gemeente'

En Jony Ferket (D66): 'We hadden hem net geboekt voor nog eens zes jaar. Maar blijkbaar heeft Den Haag hem nodig. Utrecht had geen betere burgemeester kunnen hebben.' Onder meer zijn omgang met inwoners van de stad oogst lof. Zo spreekt hij mensen aan met de zinsnede 'ik ben Jan van de gemeente'.

'Beste mensen, collega's, leden van de raad. Dit jochie gaat nu echt weg.' Kijk hier naar het afscheid van Jan van Zanen als burgemeester van Utrecht.

Van Zanen zelf gaf aan het een eer te hebben gevonden om de stad en alle inwoners te kunnen dienen. 'Het was onvergetelijk. Ik ben supertrots. Ik kom graag nog eens langs.' Hij geeft 'met weemoed' het stokje door aan Peter den Oudsten die hem tijdelijk opvolgt. Later dit jaar krijgt de stad een nieuwe burgemeester. 'Ik maak een diepe buiging naar alle 350.000 Utrechters. Dank voor alle betrokkenheid, steun en de eerlijke en ongezouten kritiek. Let goed op elkaar.'

Bestuurlijke integriteit

In Den Haag liggen de nodige belangrijke en ingewikkelde dossiers op hem te wachten, zoals het verbeteren van de integriteit op het stadhuis. Zo zijn twee wethouders vertrokken omdat het Openbaar Ministerie hen verdenkt van corruptie. Van twee hoge ambtenaren is afscheid genomen omdat ze zich niet aan de regels hielden. Waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft keer op keer benadrukt dat bestuurlijke integriteit een speerpunt moet zijn voor zijn opvolger.

De beëdiging van Van Zanen als burgemeester van Den Haag is woensdagavond bij Omroep West te volgen via de website, app, tv en radio.

LEES OOK: Geachte meneer Van Zanen, Den Haag is voor u een prachtige uitdaging

Meer over dit onderwerp:
JAN VAN ZANEN BURGEMEESTER DEN HAAG UTRECHT
Deel dit artikel: