Vrijwilligers staan voor monsterklus: 'Honderdduizend mondkapjes gaan we redden'

DEN HAAG - Een tiental vrijwilligers van het Vadercentrum in de Haagse wijk Laak hoopt nog dit najaar een bijzondere mijlpaal te bereiken: het honderdduizendste mondkapje. Sinds eind maart worden oude lakens en gordijnen in het centrum omgetoverd tot wasbaar mondkapje. Gratis voor mensen die het niet zelf kunnen maken of betalen.

Met een grote plof zet Iris Erkelens van het centrum een grote plastic doos op tafel. Ruim tweeduizend mondkapjes voor cliënten van Voedselbank Haaglanden. 'Voor de coronacrisis kwamen we hier al bij elkaar om dingen in elkaar te naaien, dus waarom dan nu geen mondkapjes maken', stelt Erkelens zichzelf de vraag.

Waar de vrijwilligers in maart voorzichtig begonnen met het in elkaar zetten van enkele tientallen neus- en mondbedekkers, is de productie inmiddels opgeschroefd naar zo'n drie- tot vijfhonderd per dag. In deze video zie je hoe dat gaat.

De mondkapjes worden gemaakt van oude gordijnen of beddengoed van katoen. Hierdoor zijn de mondkapjes wasbaar op hoge temperaturen. Wie dergelijke stoffen over heeft, kan ze doneren aan het Vadercentrum. De vrijwilligers maken er weer wat moois van.

LEES OOK: Mondkapjes met bierpullen, rolschaatsen of Delfts blauw: ontwerpster Deborah krijgt rare verzoeken

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS MONDKAPJES LAAK VADERCENTRUM
Deel dit artikel: