Provincie maakt miljoenen vrij om cultuur te redden

Muziekoptreden
Muziekoptreden © ANP
DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland trekt drie miljoen euro uit om de ergste coronaschade in de culturele sector te helpen oplossen. Een motie van het CDA, GroenLinks, VVD, SP, SGP/ChristenUnie en de PvdA is woensdag met een zeer brede meerderheid aangenomen.
'Het geld van de provincie is echt nodig. De voorzieningen die het Rijk treft, geven onvoldoende lucht. Cultuur behoort tot de meeste kwetsbare sectoren, waar door de coronacrisis de zwaarste klappen vallen en de werkgelegenheid het meest onder druk staat. Snel handelen is nodig', stelt GroenLinks-Statenlid Ariëtte Kasbergen.
Hoe dit noodfonds van drie miljoen euro verdeeld gaat worden, is nog niet duidelijk. Kasbergen: 'Met dit fonds richten we ons op de kleine culturele instellingen die op dit moment buiten de boot vallen omdat ze niet in aanmerking komen voor steun van het Rijk en de gemeente waaronder ze vallen het water aan de lippen staat. Het is dus niet de bedoeling met dit geld de culturele instellingen in een grote stad als Den Haag te helpen. Dan is het geld meteen op', voegt Kasbergen eraan toe.

Coulance tonen

Hoewel de nood hoog is, zal het niet lukken het plan voor de zomer klaar te hebben. 'Helaas niet, daar liggen ambtelijke regels aan ten grondslag. We hopen dat gemeente en bedrijven coulance zullen tonen aan de culturele instellingen die het nu zwaar hebben en zelfs dreigen om te vallen', aldus het Statenlid.